A Nagy Kiállás - vagy mégse
Nos, megjött a sok gyakorló által várva várt reakció a jelen blogra, végre, ahogy kérték, kiállt Anamé, és válaszolt a vádakra. Ja, nem is. Sajnos csak újabb két szemfényvesztést vetett a lábuk elé, egy videó és egy írásos üzenet formájában. Mindkettő tanulságos lesz, mert tisztán kiviláglik belőle Balázs Valéria manipulációs módszere, nem is akárhogyan.

Csúsztatások, hazugságok
Lássuk előbb a videót. Kezdjük azzal, hogy nem egyedül jelenik meg a képernyőn. A mellette álló hölgynek dacára annak, hogy csak a felvétel közepén nyilvánul meg először, már a kezdő képkockánál felvillan a dr. titulussal ellátott neve, jelezvén, itt komoly orvosi támogatással van aláhúzva Anamé -áldozatszerepből elrebegett- minden mondata. Az ötperces videóban az „orvos” szó hatszor fordul elő – az persze egyszer sem hangzik el, hogy Dr. Papp Erzsébet tulajdonképpen a fogak doktora. Nincs ezzel semmi baj, csak mondjuk tisztább lett volna ezt így kimondani, mert ily módon bizony erősen csúsztatás jellege van az egész „orvosi szakvéleménnyel támasztom alá” jellegű háttérnek. Talán elfelejtették, hogy a hölgy már szerepelt egy sikervideóban, amelyben annak rendje és módja szerint bemutatkozott, és ott valahogy nem esett nehezére fogorvosi szakterületét megemlíteni – lehet, hogy tényleg nem gondoltak erre, mert akkor az is eszükbe jutott volna, hogy esetleg nem kellene annak a régi videónak ellentmondó dolgokat állítani a jelen felvételben sem. Márpedig fognak, ahogy láthatod majd - kommentekkel idézem a blogra adott reakció videójának teljes szövegét:

Sziasztok. Az utóbbi időben elindult egy rágalmazási kampány az Anamé Program ellen...
 

Hogy a blogot, ezzel együtt a bajba jutott gyakorlók -számomra szívszorító történeteit- nemes egyszerűséggel csak rágalmazásnak és lejáratásnak titulálja a videóban és azt követő írásos üzenetben, azzal ő el is mond tulajdonképpen mindent, válaszol minden vádra, noha az ezekre való reakciót várták annyira a lelkes, de elbizonytalanodó gyakorlók. A videó másnapján közzétett üzenetben kissé bővebben kitér erre, de ott is csak annyit ad feleletül, miszerint a blog írójának karriervágya van, a megszólaló károsultak pedig a kitalációi (és még ééén rágalmazok). Kész, ezzel el van intézve minden, a blogban felmutatott AP-visszásság. Mivel az írásos üzenetben -erre a következő posztban reagálok- a jogi úton való felelősségrevonásom is szóba kerül, úgy döntöttem, megkönnyítem a dolgukat, és sorra veszem a „rágalmakat”, amelyekre egyébként továbbra sem sikerült valós választ adnia. (Ez is a későbbi posztban). Hogy mennyire nem, és mennyire csak az újabb elmaszatolásról és manipulatív szuggesztióról szól a Nagy Kiállás, az a videó további részeiből sajnos ismét fényesen kiderül.

… és sokan kértétek, hogy reagáljak, de azért nem reagáltam eddig, mert úgy gondoltam, hogy ez egy dolog, amiben sosem nyerhetek. Azért, mert nem azért jöttem, hogy a social médiában védjem az én képemet, hanem azért jöttem, hogy csökkenjen a szenvedés a világban.

Ismét a híres Anamé-mondat, amelyben önzetlen jótevőként tetszeleg, jótékonyan elfeledve azt a tényt, hogy ezt a nemes küldetést bizony azért rendesen meg kell fizetni. Kissé homályos, hogy emiatt akár miért ne nyerhetne, ha egyszer rágalom minden, de ezt pár mondattal odébb majd még kozmetikázza kicsit, egyelőre elégedjünk meg ennyivel, neki magasztosabb célja van, mint hogy védekezzen.

Amióta elindult ez a lejáratás ellenünk, azóta telt házas kurzusokat tartok szerte Európában és egész Magyarországon.

Tehát egyem a sárga kefét, a blog csak még inkább odavonzotta az embereket. Ha azt mondta volna, hogy a blog ellenére nem csökkent a gyakorlók száma, nem lógna ki ennyire a manipuláció lólába. Így sajnos eléggé kilóg, pláne hogy a levélben is hangsúlyozza a blognak eme vonzerejét („Azt tapasztaljuk, hogy sokkal többen vagytok az óráinkon, mint eddig valaha”), tehát nem egyszerű (és egyszeri) téves szóhasználatról van szó. A célját mondjuk nem értem – hátha abbahagyom a blogot?

És nagyon szépen köszönöm, nagyon hálás vagyok azért, hogy ennyien eljöttök, annak ellenére, hogy folyamatosan olvassátok, hogy csak attól, hogy egy légtérben vagytok velem, attól már a világ összes létező betegségét elkapjátok.

Ilyet sose írtam, de mint tudjuk, a túlzások használata egyvalamire alkalmas: bagatellizálásra. Ő is tudja, alkalmazza is.

Nagyon szépen köszönöm azt, hogy vannak a világon, akik tudnak különbséget tenni.

Mi között? A rágalmak és a valós tények között? A fejlődés üdvös útja és a hétköznapi „gyűlölködés” között? Erről nem szól a fáma, de mindegy is, köszönve van, aki mellette áll, az magasabb rendű, elég is ennyi léleksimi a rajongóknak.

Az AP már több mint 25 éve áll fönn, és nem maradhatott volna fönn, és nem tudott volna elterjedni az egész világon, hogyha káros lenne.

Az egész világ kissé túlzás, a 25 év szintén (hiszen tudjuk, hogy még 3 éve is arról nyilatkozott a rádióban, hogy ők csakis kiscsoporttal dolgoznak a személyre szabottság miatt, így ebben a formában az AP egész biztosan nem létezik 25 éve). És csak egyet felejt el: nem akkor nem tudott volna elterjedni, ha káros lett volna, hanem ha a károsodásokról szóló információkat engedték volna felszínre kerülni. De -mint ezt is tudjuk- töröltek és törölnek ma is minden negatív megnyilatkozást.

Pont ellenkezőleg. Hatékony és segít az embereken.

Csak mert ő mondja - ezt nem is kell megindokolni. (A sikervideókat ugye inkább hagyjuk, azok ugyan nem támasztanak alá semmit).

Mindig lesznek olyan emberek, akiknek a rosszindulat és a gyűlölködés szimpatikusabb.

Vagyis én. Mert a blog indítéka nem más, íme újabb bevésése a "rágalom" kategóriának.

És olyanok is, akik ahelyett, hogy megpróbálnának tenni magukért, inkább indokot keresnek a külvilágban.

Vagyis az AP károsultjai, akiknek nem is a gyakorlástól lett bajuk, csak bűnbakot keresnek (ha egyáltalán léteznek ilyen károsultak, mondja majd az írásos üzenete). 

Ez az, ami miatt nem nyerhetek, mert ezt a csatát senki nem tudja megnyerni.

Tehát magasztosabb célja van a védekezésnél, és a gonoszság úgyis mindig jelen van a világban, ezért nem védekezik. Kész, le is van tudva minden kifogás az AP ellen. Ügyes, nem?

Engedjétek meg, hogy továbbra is tegyem a dolgom, és nagyon hálás vagyok azért azoknak az embereknek, akik velem tartanak és vállalják a fejlődés útját.

Rejtett felszólítás arra, hogy ne zargasd evilági kételyekkel, lezárásként pedig újabb léleksimi, mert te gyakorló, tehát magasabb rendű vagy. Ezzel le is zárult az ő védőbeszéde, jöhet az orvosi szakvélemény.

Nagyon nagyra tartom az orvosokat, mert azt gondolom, hogy nagyon áldozatos munkát végeznek nagyon nehéz körülmények között.

Ez a mondat szó szerint elhangzott már a szájából a transzplantációja kapcsán, szeret előregyártott panelekből építkezni.

Szeretném nektek bemutatni dr. Papp Erzsébetet, aki gyakorlónk, és ezért nagyon pontosan tudja, hogy a gyakorlataink hogyan hatnak. Másrészt pedig orvos, és a homeopátiás szövetség alapítótagja. Azt szeretném tőled kérni, hogy mondd el nekünk azt, hogy orvosi szempontból hogyan látod ezeket a rágalmakat.

Tehát hozzáértő, mert gyakorol, és hozzáértő, mert orvos. Kétszer is kihangsúlyozva, egyszer sem említve, hogy fogorvos.

Erzsébet: - Nehéz minősíteni, orvosi szempontból ezek a rágalmak nem minősíthetők. Csak rágalomnak tudom nevezni, értékelni nem lehet.

(Érdemes megnézni Valéria szomorkás egyetértését e mondatoknál).

És nem tudom elképzelni, hogy ez a módszer bármilyen problémát okozzon...

Nos, ez azért fura, mert a doktornő a saját sikervideójában a következőkről számol be: (a teljes szöveget is közlöm a poszt alján, nehogy a szövegkörnyezetből kiragadás vádja érjen, valamint érdemes átolvasni, a lelkendezése ellenére azért jó pár kérdést felvetnek a vele történtek): "A 3. mesterkurzus után olyan beteg lettem, hogy orvoshoz kellett menni, a tüdőgyógyász gyógyszereket adott, nem tudtam a lépcsőn 2-3 lépcsőt fölmenni, és nagyon fáradt voltam, a munkámat nem tudtam ellátni". De ő nem tudja elképzelni, hogy valamilyen problémát okozzon ez a módszer. Milyen érdekes.

Valéria: - Én azt látom, hogy te nagyon sok óránkon vagy itt, és mivel az óráim 100 fővel futnak körülbelül, a kurzusok pedig 200 körül, azt gondolom, hogy nagyon sok gyakorlónkkal találkoztál már. Hallottál-e valaha az öltözőben olyan történetet, hogy valaki megbetegedett volna az AP-tól?

Tehát ha az öltözőben Erzsébet nem hallott ilyet, akkor nem is történt megbetegedés.

Erzsébet: - Soha nem hallottam ilyet, olyat viszont nagyon sokat tudnék mesélni, ami az orvos számára is megmagyarázhatatlan változásokat mutatott az embereknél. Mai modern gondolkodású orvos számára megmagyarázhatatlan, ami történik velem, nemcsak a vitálkapacitásom javult, hanem a vérben lévő oxigéntartalom is emelkedett, úgyhogy ennyit tudok mondani, sok többi változásról nem beszélek, mert azt hiszem, az rám tartozik. De nagyon jó érzés, hogy sok minden ilyen formában változott meg körülöttem.

Soha nem hallott ilyet – a sikervideójában maga beszél a tisztulási tünetekről, a többi gyakorló tisztulási tüneteiről és a saját kálváriájáról. Most komolyan ennyire elfeledkeztek róla, hogy létezik az a videó? Azonkívül ez az -egyébként az egész AP-re jellemző- gondolkodási mechanizmus is érdekes: Orvosilag megmagyarázhatatlan gyógyulás, tehát az anamézás csodája. Orvosilag megmagyarázhatatlan megbetegedés, tehát nem is létezik. 

Valéria: - Nagyon szépen köszönöm, hogy vállaltad azt orvosként, hogy elmondod a véleményedet, nagyon hálás vagyok, hogy itt vagy velünk és gyakorolsz, és köszönöm, hogy vállaltad ezt az interjút.

Ismételt kihangsúlyozás, hogy a mellette álló támogató (fog)orvosként mondta el a véleményét. 

Erzsébet: - Én köszönöm, és szeretném, ha sokan megértenék, hogy itt félni semmitől nem kell, nincs miért.
Valéria: - De, én azt gondolom, hogy van...

Ez ám a hatásvadász átvezetés! Azt sugallja, hogy lám, ő őszinte, bizony felvállalja a negatívumot is. Persze a negatívum igazából pozitívum, de a bátor felvállalás és egyenesség álcája már meg is teremtődött. Mesteri. 

Például amikor a Bibliában megjelenik egy angyal,

(utalás önmagára)

mindig azzal kezdi, hogy Ne félj. Azért, mert a magasabb energiaszint ijesztő. Azért mert a fejlődés az félelmetes. Azért, mert minden egyes lépés, amit megtesz az ember, hogy meghaladja magát, az az ismeretlenbe tett lépés. Úgyhogy nagyon hálás vagyok azért, hogy vannak olyan emberek, akik vállalják a fejlődés útját. Tudom, hogy ami történik most, az félelemkeltés ellenünk. Akik csinálják, azok nem gyakorolnak, és másokat is vissza akarnak tartani ettől. De én mégis csak azt tudom mondani, hogy köszönöm minden embernek, akinek szeretet van a szívében, és akiben vágy van a fejlődésre. Nagyon szépen köszönöm, hogy meghallgattatok minket, isten áldjon benneteket, sziasztok.

A szokásos  keleti tanos duma és a "te vagy a magasabb szinten, amiért gyakorolsz" ömlengés, majd végül a reklámfeliratok: 
- Anamé Program 25 éve Magyarországon (ez ugye nem fedi a valóságot)
- Több ezer pozitív gyakorlói visszajelzés (hát, ha elfelejtjük az átmeneti sikerek után kijózanodó, eltántorodott gyakorlókat, a hangzatos és üres sikervideókat, legfőképp pedig az elhallgatott panaszokat...)
Teltházas kurzusok Magyarországon és Európában (épp elég baj teltházas oktatók nélkül)
- Közel 5 ezer gyakorló egy hónapban csak a két budapesti helyszínen (szintén épp elég baj). 

Szóval ennyi, kis marketingvideó egy odarángatott rajongó fogorvossal, önellentmondó kijelentésekkel, manipulatív csúsztatásokkal, megtévesztő kommunikációval - amolyan igazi anamé programos módra. Holnap a -hasonlóan, de ha lehet, még durvábban ilyen- írásos üzenetével folytatom. 

Dr. Papp Erzsébet sikervideója, 2017. augusztus 15.: 

Dr Papp Erzsébet vagyok, fogorvos. 1991-ben 10 kollegámmal mi alapítottuk a Homeopátiás Orvosegyesületet. Ez azért fontos, mert a homeopátiában is tisztulási tünetek jelentik azt, ha az orvos jó szert választ. Ezért nekem ismerős volt, amikor elkezdtem az AP-t, hogy tisztulási tünetekkel kell találkozni. Én másfél éven keresztül jártam, betegségem akkor még tudomásom szerint nem volt, csak gyenge voltam és nagyon erős hasmenés kínzott, ami egy hónap után megszűnt. Minden vizsgálati eredmény jó volt, végül tüdőkapacitás vizsgálatra küldtek, és ott közepes súlyosságú COPD-t állapítottak meg, a vitálkapacitásom 70 és 80% között mozgott. Tisztulási tünetem nem volt, de rengeteget változott a tartásom, a gerincem, a járásom, eltörött a lábam, teljesen rendbe jött a gerincem, kiegyenesedtem, mindenki azt kérdezte, ki varázsolt el, hogy ilyen jól tartom magam, megszűnt a görbeségem...de tisztulási tüneteim nem voltak. És nagyon szégyelltem, mikor 2-3 mesterkurzus meg tábor után a fiatalok, akik 30 évesek voltak, azt mondták, hogy ők nagyon fáradtak, én egy dolgot éreztem: hogy sokkal frissebb vagyok 3 nap után, mint amikor elkezdtem. És mivel tudtam, hogy COPD-m van, én ezt a légzéstechnikának tulajdonítottam leginkább mint földhözragadt fogorvos, és nem is mertem erről nyilatkozni se, csak szépen magamban boldogan ültem, hogy több levegőt kapok, és hát nekem nincsenek elvonási tüneteim. Mígnem a 3. mesterkurzus után olyan beteg lettem, hogy orvoshoz kellett menni, a tüdőgyógyász gyógyszereket adott, nem tudtam a lépcsőn 2-3 lépcsőt fölmenni, és nagyon fáradt voltam, a munkámat nem tudtam ellátni. És akkor a hagyományos gyógyszereket nem szedtem, homeopátiás szerekkel valahogy kijöttem ebből az állapotból, és abba is hagytam a mozgást, nem jártam órákra, otthon se gyakoroltam, és vártam egy csodát, ami megtörtént most áprilisban, újra kezdtem járni, rendszeresen gyakorlok, egy héten 2-szer háromszor, meditálni általában minden nap meditálok, és most 2 héttel ezelőtt a tüdőkapacitásom 90%-ra javult. Ami azt jelenti, hogy most először, ezen a napon nem lifttel jöttem föl a gyakorlóterembe, hanem a lépcsőn gyalog. És nem kellett megállnom közben.