A gyakorlók nem tudnak a bajba jutottakról
Mint mondtam, csupán pár hete szereztem tudomást arról, hogy nem egy embernél komoly rosszulléteket vagy betegséget okozott a Program gyakorlatainak követése. Minderről egészen addig egy szót sem hallottam. Néhányan ugyan a facebook-csoportban panaszkodtak fizikai vagy mentális gondokra, de ezek nem mutattak túl a szédülés, fejfájás, torokfájás, köhögés, látásromlás, ingerlékenység, depresszió természetesen nem kellemes, ám átmenetinek ítélt tünetein. Maguk a gyakorlók is úgy voltak vele, hogy ez csak a Program által ismertetett mechanizmus (előbb megmutatja magát a probléma, felerősödik, utána eltűnik végre-valahára mindörökre az életünkből), túl kell lenni rajta, sőt, örülni kell neki, hisz azt jelzik, milyen erősen is dolgozik rajtunk az energia. Legalábbis ez a "némi tisztulási tünet"-kommunikáció ért el hozzám mint mezei gyakorlóhoz, és ez az információhiány, mint később látni fogod, egyáltalán nem volt véletlen.

Engem is mozgatni kezdett az energia
Az egészségügyi következményeket tekintve egészen gyanútlan voltam hát, ahogy a Kundaliniről sem tájékozódtam, hiszen a Program lényegét tekintve nem is volt jelentősége (sugallták ők, nyaltam be én). Lusta ember lévén csak jó sokára kezdtem bele a gyakorlásba, addig csak hallgattam Anamé videóit és a hangoskönyvét, majd mikor már kimerítettem az elméletet, jöhetett a gyakorlat, és nekiálltam elsajátítani videókról a négy gyakorlatfajtát. Egy pár napig a „holnap majd komolyabban elkezdem” szokásos alibijével csak úgy próbálgattam a gyakorlatokat, majd elmentem egy csoportos órára. Ahogy már leírtam, ott élőben láttam azt, amit addig csak a videoninterjúban, két nőt „mozgatott az energia”. Hazaérve gyakorlás után kipróbáltam, és igen, különös mozgássor vette kezdetét.

Most akkor tényleg nem én mozgatom a testem? Kísérletek.
Hogy milyen élmény volt, azt nehéz elmondani. Hittem és hiszek a transzcendens létezésében, no de egészen mást ezt fizikai síkon megtapasztalni. Hiszen kétség sem férhetett hozzá (számomra, aki nyilván egyedüli meghatározója a bennem kialakuló hitnek), hogy nem én mozgok, hanem valami mozgat. Elég vastag falú racionalizmuson kell áttörnie magát minden spirituális meggyőződésemnek, így természetesen most sem fogadtam el elsőre a dolgot (sőt, ma is motoszkál bennem, hogy az orvosi magyarázata talán csak késik az ilyen történéseknek, de nem biztos, hogy hiányzik is). A kérdésekre kísérletezéssel próbáltam válaszolni. Mi van akkor, ha a meditációs zene rezgései okozzák? Kikapcsoltam, akkor is működött. Ha a gyakorlatok túlfeszítik az izmaim? Órákat vártam a gyakorlatok után, akkor is működött. Ha a tudatomban igazából lejátszódik, hogy felemeljem a karom, csak hozzám nem jut el a parancs? Kikapcsoltam a tudatot is (alvás közbeni felvételeket készítettem), akkor is működött.

Ki beszél itt Kundaliniről?
Heteket szórakozgattam a spontán mozgással – felvételeket készítettem, egyet posztoltam is a fészes gyakorlócsoportban igazolandó, lám, milyen jól működik az anamézás, itten a szemmel látható eredmény, akinek még kétségei lennének. Jöttek az „áldás, hogy miénk lehet ez a csoda”, a „juj, de izgi”, „nekem is volt már” vagy „jaj, nekem mikor lesz már” jellegű hozzászólások. Hogy mindez a spontán mozgás a Kundalini felemelkedésének (vagy ha úgy akarjuk: az idegrendszer túlfeszítettségének) a tünete, senkiben fel sem rémlett, bennem sem. Anamé megmondta, hogy az ember energiaszintjének emelkedésével elindul egy ilyen korrekciós mozgás. Így nem kerestem rá a google-ban, hogy „spontán mozgás”, pláne nem írtam mellé, hogy „kundalini”. Pedig ha megtettem volna, azonnal megláttam volna mindent. Hogy itt nem Anamé a csodatévő. És hogy a csodák ugyan jöhetnek, de áruk van. Akár Kundalini-szemszögből nézzük, akár orvosiból. De nem kerestem rá, hisz nem kundaliniztem, hanem anaméztam, és aki anamézik, az spontán mozog. Ugye, milyen ördögien egyszerű?

Akkor még Kundalinvel dolgozott. És a módszere még csak keveseknek szólt.
De jött az égi tanító?

Pedig akkor még Kundalini Programnak hívták, csak 2-3 hónapja tűnt el a névből is a megjelölés (vajha miért). De már akkor is csak apróbetűs hangsúly volt a szón, leginkább a csakrákkal és azok állapotával foglalkoztak -az amúgy sem túl terjedelmes- elméleti részekben. Mi több, a feltett kérdésekre való válaszokban kifejezetten tagadták, hogy a gyakorlatok hatnak a Kundalinire (azok a gyakorlatok, amelyeknek a lényege épp a Kundalini ébresztésére szolgáló légzéstechnika). Pedig 2008-as honlapján (kundalinijoga.blogspot.hu) Balázs Valéria még nem volt ilyen tartózkodó ezzel az ősi erővel szemben, valamint akkor még nemcsak előző életbeli, de jelenkori mesterrel is büszkélkedhet (igaz, utóbbi enyhén szólva kérdéses jellemű, úgyhogy talán mégse). A köszöntő szöveg szerint ugyanis akkor még az általa kidolgozott módszer „Szatyananda Kundalini tantráról adott tanításán és a Kundalini tradíció gyakorlati alkalmazásán alapszik”. Ám nem csoda, hogy ma már elhatárolódik, hiszen az akkori honlapon még ezt írja: „Mivel a Kundalini jóga gyakorlása nagy energiákat képes mozgásba hozni, a szakirodalom ismeretében és józan belátással ítélve is veszélyes lehet, ha szabályait nem ismerik átfogóan, vagy rosszul alkalmazzák őket. A rendszer egyes lépései egymásra épülnek, és összefüggő szerves egészként egymás hatását erősítik. A módszer gyakorlati lépései a következők:” - majd felsorol 4 olyan lépcsőt, amelyek végigjárása nem kis időt vesz igénybe, s amelyek végül azokhoz a gyakorlatokhoz vezetnek, amelyeket a mai Program anamézói minden előzetes tudás nélkül végeznek. (És amely gyakorlatok még e lépcsők végigjárásával együtt is veszélyesek és a nem-ajánlott jógatechnikák közé soroltak).

Gondolkodjunk el egy kicsit.
Adott egy Kundalini jógát oktató nő. Kidolgozott e veszélyes jógafajtán belül egy módszert, amely keveseknek szól, nagy felkészülést igényel, és csak oktató vezetésével szabad végezni. Mestere Szatyananda. Kidolgozott gyakorlatsorának -mint minden Kundalini-jógának- alapja a tűzlégzéshez hasonló légzőgyakorlat. A Kundalini ébredésének tünete többek közt a spontán mozgás.

Ugyanez a nő ismét (? vagy ez még ugyanaz, csupán -a szokásos anamés magyarázat szerint- változtak közben a világ energiái?) kidolgoz egy módszert, tömegeknek szól, semmiféle előzetes tudást nem igényel, veszélytelen. Mestere az előző életeiből érkező Poutar, aki egy meditációban jelent meg Balázs Valéria előtt, és emlékeztette erre a különleges hatású gyakorlatsorra. Melynek alapja -érdekes módon- megint csak a tűzlégzéshez hasonló gyakorlat. És azt, hogy ezen átadott égi módszer működőképes, akár a saját bőrödön is megtapasztalhatod, hiszen az embereket mozgatja egy energia, korrigálván mindenféle bajaikat.

Ugye, hogy ugye? Ha mindezt tudom, nem kérdés számomra, mivel és kivel állok szemben. De nem tudtam, ahogyan a most gyakorlók sem tudják. Azt sem, hogy ez az átverés most nemcsak a pénztárcájukra megy. Én (talán) megúsztam, sok pénzem se vitte, egészségem se vitte (talán). Mások nem voltak ilyen szerencsések. Te meg remélhetőleg bele se kezdesz.

Holnap folytatom, sajnos bőven van mit.