Szóval akkor az égi áldás árad le ránk
Ott járok ebben az -előre szólok, hosszúra nyúló és szövevényes- történetben, hogy gyakoroltam, az energia pedig mozgatott és jógapózokba hajlítgatott. Az az energia, amely a Program szerint már egyáltalán nem a Kundalini - az AKP-ból is különös módon egy ideje AP lett-, hanem leáradás. A transzcendens világból leáradó energia, amely Anamén keresztül megnyilvánulhat a Földön. Ebben az erőtérben lehetsz, ha a könyveit olvasod, videóit nézed, vizeit iszod, kristályait hordod. Hogy a Kundaliniről lenne szó, kifejezetten tagadják. Egy oktató az ezt feszegető kérdésre adott válasza: „Amivel dolgozunk, ami megnyilvánul a könyveken, CD-ken, vizeken, kristályokon, oktatókon keresztül, az egy leáradás, ismétlem LEÁRADÁS, és nem, ismétlem NEM! a kundalíni energia! (...) Ha gyakorolsz, akkor mozgathat az energia. Szintén nem a kundalíni energia, hanem egy leáradás, ami teljesen más minőség már, mint a szóban forgó rettegett kundalíni energia.” Érdekes. 2015-ben még Balázs Valéria így beszélt: „20 éve foglalkozom a Kundalini energiával. Az AKP gyakorlatai olyan magas energiaszinthez vezetnek, ahol a Kundalini erő képes megnyilvánulni a testben. Ilyenkor ez az erő képes szabadon mozgatni a testet.”

Most már nem a Kundalini, de vajon miért is nem?

  • Mert az köztudottan veszélyes, tömegesen nem gyakorolható?
  • Mert pontosan olyan súlyos tüneteket okozhat (többek közt pszichózis, pánikroham, mélydepresszió, szívritmuszavar, vérnyomászavar, migrén), amilyenekről folyamatosan kap visszajelzéseket a Program a gyakorlók egy részétől?
  • Mert akkor oda a Nagy Leáradás mítosza, és a jó öreg Kundalinié a -mindig is hozzá tartozó- érdem, a spontán mozgások tanúsága?

Nézzük mit mond erről Lee Sanella a Kundalini – pszichózis vagy transzcendencia? című (minden kundalinizőnek kötelező lenne!) könyvében: „az egyén a fizio-kundalini folyamatot kezelheti helytelen, egoista módon is, egy nagy küldetés isteni kiválasztottjának, sőt, megváltónak képzelve magát”. Khm. Lehet, hogy Balázs Valéria a saját Kundalini-folyamatának épp ezen szakaszán áthaladva részegült meg önnön főzetétől, s ragadt le ebben dagonyázva? Vagy eleve csak pénzlehúzásnak indult? Ez utóbbi kérdésben még nem látok (teljesen) tisztán, a többire számomra már egyértelmű a válasz.

Úgysincs róla lövésed se
A spontán mozgás nagy erő az Anamé Program életében. Hiszen vagy te magad tapasztalod meg, vagy másokat látsz különös, szándékosan aligha végezhető mozgássorozatokban. De ez nem Balázs Valéria személyes erőterétől vagy a gyakorlatai csodatévő erejéről tanúskodik. Csupán kissé manipulatív jelleméről – ügyesen játszik rá arra, hogy az átlagmagyar mit se tud a Kundaliniről. Én se tudtam, leesett hát az állam, és rendületlen hívévé szegődtem az anamés gyakorlatoknak. A 21 napos kihívást végeztem, amelyik ugye nem ér véget, hanem újra indul, vagyis nap mint nap gyakorolsz.

Ezt okozzák a gyakorlatok, csak nem tudsz róla 
Méghozzá egy olyan gyakorlatfajtához erősen hasonlítót, amelyikről ezt olvasni a Leggyakoribb jógasérülések taglalásánál (szintén minden anamézónak olvasnia kellene ezt a leírást, hogy tisztában legyenek azzal, minek is teszik ki a testüket napi rendszerességgel:) 
Az izmok jellegzetes sérüléseivel kell számolnunk, amelyeket a fasciarendszer a tarkó, a nyak, a fej, a bordakosár, a felsőháti szakasz, a mellkas és a derék területén közvetít, "oszt szét". Ezt a hatást még tovább fokozhatjuk azzal, hogy (..) váll flexióban (vagyis magastartásba emelt karokkal), gerinc előre és hátrahajlításban, csavarásban vagy esetleg felemelt állal és hátrabillentett fejjel dolgozunk a tűzlégzés alkalmazásával".

Van, akinek csak sérve lett, van, akire műtét vár 
Nos, nagyon hasonlóan néz ki egy Anamé-gyakorlat, amelyet Balázs Valéria alkotott meg. Az a Balázs Valéria, aki Buddhista Főiskolát végzett. Hogy lehet, hogy ilyen alapvető szabályokkal nincs tisztában? Hiszen minden szakkönyv leírja, hogy:

  • Kundalinit nem emelünk légzőgyakorlatokkal
  • ha mégis ezt kockáztatnánk, csak egy mester személyes vezetésével és tudással felvértezve
  • európai embernek nem adunk haladó légzőgyakorlatot
  • pláne nem spékeljük meg hatásfokozó technikákkal
  • videóról, tömegeknek, egyénre szabottság nélkül meg plánepláne nem nyomjuk mindezt napi dózisban

Mert ha így teszünk, nem csoda, ha az emberek megsérülnek. Nem is akárhogyan. Van anamézó, akinek a rekeszizma tolódott úgy fel, hogy nyomja a szerveit. Van, akinek „csak” sérve lett, van, akinek a szíve nagyobbodott meg. És mindezt miért? A pénzért? Hiszen tudtak róla, tudnak róla. És titkolják. A mit sem sejtő Gyakorlók pedig lelkesen végzik nap mint nap azokat a veszélyes légzéstechnikákat, amelyektől most talán még semmi bajuk (bár egy EKG és májfunkció-vizsgálat lehet, mást mondana), ám egészen biztosan nem szolgálja az egészségüket. Spirituális szempontból pedig szintén kérdéses- végezetül még két idézet e témában, aztán folytatom majd az első jelekkel, amelyek számomra -és nagyon sok ember számára- kezdték felfedni, hogy a Program valódi célja nemhogy égi, de egészen prózai: pénz és még több pénz. 

A légzőgyakorlatokról: 
„A kundalini siettetésének érdekében végzett pránajáma szándékos gyakorlása veszélyes lehet. Tapasztalt jógik azt mondják, hogy ezeket a technikákat elsősorban azok gyakorolják, akik már hallottak a speciális jóga légzési mintákról. Ezeknek a módszereknek az előre megfontolt gyakorlása, és a kundalini erőszakos sürgetése gigászi belső erők korai és kiegyensúlyozatlan megjelenését okozhatják” (Sanella)

A sérülések veszélyeiről Daubner Béla pedig a következőképpen  beszél:
"Ha ez az energia szabadon áramlik, az összes képesség ugrásszerűen megemelkedik. Ezért nem szabad a Kundalinit elkezdeni ébresztgetni, és olyan gyakorlatokat végezni, amire nincs felkészülve valaki. Nagyon sok olyan ember van, aki pszichotikus lett, aki átmenetileg súlyosan sérült, és nagyon sok olyan van, akinek a durvateste is sérült, mert a kivetülő energia pusztítást és betegséget okoz. A Kundalinivel nem lehet olyan emberrel dolgozni, aki beígér csodás dolgokat, hétvégi megvilágosodást. Az ilyentől el kell futni.