A szektás jelleg újabb fényes bizonyítékait, a facebookos törléseket követően jöjjön, amivel eredetileg folytatni akartam a néhány, valóban csak mutatóban szereplő esettanulmány után (hány van még, istenem... és hány, amiről nem tudunk, és hány lesz még, ha ez így megy tovább), annak körbejárása, hogy miért is történhetett meg mindez. 

De hát hogyan okozhatnak az Anamé-gyakorlatok ekkora bajokat? És hogyan tehet akkor mégis csodákat?
Mindkét kérdés megválaszolása hosszasabb fejtegetést kíván, ám elöljáróban röviden összefoglalva:
1. Úgy okozhat ekkora problémákat, hogy olyan -materialista, fizikális magyarázatokkal is alátámaszthatóan károkat okozó- gyakorlatokat végeztet nagycsoportosan, amelyek egyénileg is csak nagy körültekintéssel és főleg hosszas előkészítések után alkalmazhatók.

2. Nem tesz csodákat. A felrakott sikertörténetek 90, de inkább 98%-a humbug, a maradék „sikereknek” a gyakorlatokhoz köthetősége is bőven megkérdőjelezhető.

És akkor most lássuk kissé hosszabban.

Mi a baj az anamés gyakorlatokkal?
Igyekszem -ahol lehet- a szaknyelvet mellőzve leírni, ám ha tudományosabb alátámasztásra vágysz, itt kezdve és az ajánlott szakirodalmakkal folytatva magad is felkutathatod az elmondottak igazságát:

A kialakult mentális problémák (pánik, depresszió, bipolaritás, pszichózis, apátia) okai:

  • a nyugati ember légzéstechnikája finoman szólva is távol áll a jógalégzések alapjául kívánatosnak, előbb ezt kellene felépíteni, ennek hiányában ugyanis az idegrendszer károsodást szenved
  • a jelenleg alkalmazott anamés légzéstechnikák túlterhelik az izom- és az idegrendszert
  • a huzamosabb ideig végzett légzőgyakorlatok rögzítenek egy testtartást, amely viszont visszahat a mentális állapotra, akár depressziót, pánikot okozva
  • ezt kevésbé lehet szaknyelv nélkül elmondani, de: a légzéstechnika során a vér széndioxid-szintje gyorsabban csökken, mint ahogy a test tolerálni tudná, következményeként az idegrendszer ingerelhetősége megnövekszik: „Ez a magyarázata a szédülésnek, a "könnyű fej (lufifej)" érzésnek, a kéz- és lábfejben érzett bizsergésnek, zsibongásnak, a tűszúrás érzetnek (paresthesia) és az akaratlan izomfeszülésnek (tetánia) és a legkevésbé sem a test "pránikus mezejében" létrehozott energetikai változások”. Ugye, ismerősek a leírt tünetek? Pedig az idézet írója nemigen hallott még Balázs Valériáról, akinek csodásan működő módszerére épp ezen tünetek a bizonyítékok. Ha mindennek tudatában nézed azokat a sikervideókat, ahol az első órák után (vajon miért friss gyakorló a nyilatkozók legnagyobb hányada? Bizony, ez sem véletlen...) ámulva a csodán lelkendeznek az emberek bizsergésről, a gyakorlatok erejét bizonyító szédelgésről, könnyűségérzésről (tulajdonképpen az idegrendszer túlterhelését jelző tünetekről) – akkor rájössz, hogy éppen áldozatokat nézel, akiket ráadásul még kamera elé is állítanak, hogy újabb áldozatokat szippantsanak be az égi -jól jövedelmező- erőtérbe.

A kialakult fizikai problémák (rekeszizomsérv, szívproblémák, bélrendszeri megbetegedések, daganatok) okai:

  • a légzőgyakorlatoknál a folyamatos felfelé húzás során fent rögzülhet a rekeszizom, amely így nyomja a szerveket, a szívet, a tüdőt, vizenyő gyűlhet fel
  • a felvizesedés érinti a bélrendszeri folyamatokat, a szívet és tüdőt
  • a nagy dózisú oxigén burjánzást okoz: akár sejtek burjánzását (daganat), vagy a hormonok, idegrendszer túlműködését okozva

És ezek pusztán biológiai magyarázatok a gyakorlóknál kialakult (és eltitkolt) problémákra, a pszichés (rejtett traumák robbanásszerűen felszínre hozása) és spirituális (Kundalini erőszakos ébresztése, hamis guru irányítása stb) okokat nem is érintve. Már ennyi is elég lenne – egyetlen gyakorlónál, egyetlen „mester” felügyelete alatt: olyan légzőgyakorlat, amely fizikálisan is káros, és amely nincs szép lassan, fokozatosan felépítve, a nyugati ember fizikumának és légzésmódjának a figyelembevételével, úgy, hogy az izom- és idegrendszer ne terhelődjön túl. Már ez is veszélyes mutatvány lenne. Ám az Anamé Programnál nem egy, de akár háromszáz ember is gyakorol, egyetlen „oktató” (aki még maga is problémákkal küzd, és -szavaikkal élve -”még nincs a folyamat végén”) irányításával, aki el se lát a terem túlsó végén lévőkig. Hogy ez így óriási felelőtlenség, nem kérdés. De ezt Balázs Valéria is pontosan tudja, hiszen ő maga nyilatkozza 2011-ben:

Megismétlem: "az erős hatás miatt ezek a magas szintű energiagyakorlatok szerintünk csakis kis létszámú csoportban (maximum 14 fő) végezhetőek". És akkor álljon ezzel szemben egy jelenlegi anamés óra fotója: 

Világhódító útján a csodatévő magyar módszer (Harmonet)
https://www.harmonet.hu/ajanlo/71150-vilaghodito-utjan-a-csodatevo-magyar-modszer.html

A 14 fős keret mintha kissé átértékelődött volna -  "mert a világ energiái megváltoztak, és most már így is lehet", hangozna minden bizonnyal a szokásos válasz. Ám nagy valószínűséggel csak a bevétel iránti vágy változott, sokszorozódott meg - a gyakorlók számával egyenes arányban. Ráadásul ezt annak ellenére vállalták be, hogy még a kezdetek kezdetén, az 5-10 fős csoportokban is történtek problémák, ahogy arról majd szó esik a későbbiekben. 

És hogy hogyan történhetnek némelyeknél mindezek ellenére csodás gyógyulások a Program által? A rövid válasz: nem történnek. Hosszabban pedig a következő posztban fogom elmesélni, mert vettem a fáradságot, és az összes, általam talált sikervideót kielemeztem. Nagyjából 50 videóról van szó, amelynek még ha mindegyike igazi gyógyulás lenne is, akkor is messze alatta maradna a panaszosok és bajba jutottak számának. De még csak nem is valós gyógyulásokról szólnak -rendkívül kicsi hányadot tekintve, amelyek cserébe viszont ellenőrizhetetlenek, de azért szavazzuk meg a bizalmat-, hanem ismét a szemfényvesztésről, ékesen. Holnap folytatom.