Hogy kerül az ügy a Jógaszövetség elé?
Nos, kénytelen vagyok más irányt adni a történetnek, mivel Anamé kiadott egy videót, amelyben találkozóra hívja a károsultakat, méghozzá úgy, mintha a Programnak köze sem lenne a megbetegedésekhez, a blog csak rágalmazás lenne, és a Jógaszövetség ennek érdekében szervezné a találkozót. Röviden: újabb szemfényvesztés, újabb hazudozás. A Jógaszövetség ugyanis valóban összehívja a károsultakat, azonban nem a blog útján jutottak el hozzájuk a megbetegedések hírei. Nem. A blogot csak ezután lelték meg, amikor is kétségeik támadtak a Program iránt, és -óvva a jóga méltán jó hírnevét- utánanéztek kicsit az anamés történetnek. És ekkor találtak rá a blogra, hívtak fel és szerveztek egy találkozót, amelynek célja az volt, hogy valamiféle közös megoldást találjunk. Ami -láthatóan- nem sikerült. 

Találkozás az Anamé Program képviselőivel
A találkozón részt vettek Anaméék, a Jógaszövetségtől két ember és jómagam. Hogy nem feltétlenül lesz baráti a hangnem, az már abból látszott, hogy az Anamé Program csak úgy egyezett bele a találkozóba, ha hangfelvételt készíthetnek. Persze gondolhattam volna, hogy a hangfelvétel a támadáshoz kell nekik, de nem bántam -és most se bánom-, mivel tudtam, hogy az igazságot képviselem, akkor sem mondanék mást, ha nem születne róla felvétel. Természetesen valóban manipulációra használták fel, de akinek van füle, úgyis meghallja a valóságot. A találkozó elején közöltem, hogy nem fogok megírni semmit abból, ami ott elhangzik, így ehhez most is tartom magam, amennyire tarthatom - nem teljesen, mert kénytelen leszek reagálni mindarra, amelyet a videón ők maguk közöltek a találkozóról. Voltam olyan tisztességes, hogy még magáról a találkozóról sem írtam, nem akartam hinteni az igét, hogy lám, már a Jógaszövetség is tud a megbetegedésekről, és aggasztják az események. Nyilván minderről több információm is van, ám - a csámcsogásmentes tisztesség jegyében- most is csupán arra kértem engedélyt a Jógaszövetségtől, hogy leírjam, hogyan is indult ez az egész találkozó. Amelyről a következőket -most már, a videó után- el kell mondanom: továbbra is ugyanott voltunk, ahol a part szakadt, vagyis én továbbra is csak a vádakat soroltam, ők pedig továbbra is tagadtak mindent.

Anamé továbbra is szégyentelenül csúsztat
A kiadott videón viszont egészen másról hallhatunk. Például arról, hogy “a blogger, mikor szembesítettük azzal, hogy az állításai nem felelnek meg a valóság alapján, akkor azzal védekezett, hogy ő ezt pletykaszinten írja (majd a képernyőre is kiírják: pletyka szinten írja a blogot). A csúsztatás iskolapéldáját láthatjuk: ugyanis valóban mondtam olyan szót, hogy “pletykaszint” - méghozzá magából a blogból idéztem. Mert a blogban tényleg tévedtem két alkalommal is (bocsánat, ez azért elkerülhetetlen egy ilyen hosszadalmas munkánál), e két tévedést pedig rendszeresen felhozzák a blog hiteltelenítéséhez. Pedig egyik tévedésnek sincs semmi köze a megbetegedésekhez, és most helyre is igazítom magam: 

  1. Tévedtem, mikor azt írtam, hogy “pletykaszinten megtudod, hogy a fia Amerikában tanul tovább”. - ez hangzott el az említett találkozón, ezt hozták fel hamis információnak, mire én azt feleltem, hogy tudom, de írtam is a blogban, hogy pletykaszint. 
  2. Tévedtem két sikertörténet kapcsán, amikor azt írtam, hogy nem tudtam megkeresni őket. Ugyanis nem is kerestem a két szereplőt, mivel láthatóan még lelkes rajongók voltak. Így elfogadtam gyógyulásnak a sikertörténetüket. Viszont összefoglalóan ezt a két szereplőt is belevettem a “nem tudtam megkeresni őket” kategóriába. 

Szóval ennyi, ezt a két tévedést valóban elkövettem. Köze van a blog lényegi mondandójához? Nincs. Etikus erre azt mondaniuk, hogy a “blogger bevallotta, hogy pletykaszinten ír”? Nem kérdés.

Lehet-e bizonyítani, mitől betegedett meg egy ember? És hogy mitől "gyógyult" meg?  
A megbetegedett emberek történeteire, a Programmal kapcsolatban felhozott minden kifogásra csak tagadás volt a válaszuk. Még a segítségkérő vagy számonkérő levelekre is azt mondták, hogy nem kaptak ilyet. Sőt: a lefotózott levelükben csak azért szerepel maximalizált létszám, mert kis terembe szervezték. Véletlenül sem azért, mert akkor még kiscsoportokban dolgoztak, ahogy arról nem egy Anamé-interjú is tanúskodik. Mintha a tények egyáltalán nem számítanának. A videóban a győzelem jeleként hangzik el az is, hogy a blogger “a vádjait nem tudja bizonyítani sem orvosi, sem más szempontból”. Nos, erre azt tudom válaszolni, amit nekik is megírtam levélben, íme egy részlet: “Hmm. A megbetegedéseket több tényező okozza. A gyógyulásokat a “sikervideóitok” szerint viszont csak az Anamé Program. Érdekes. Ti hogyan bizonyítotok? Orvosi papírokkal? Azok a károsultaknak is vannak. Ez az egyik. A másik, hogy nem “álláspontról” van szó, nem csak úgy állítok-gondolok valamit. Számos megbetegedés története jutott el hozzám, olyan emberek beszámolói, akik mind-mind rosszabbul vagy egyenesen rosszul lettek a gyakorlástól. Hogy lehet-e bizonyítani, hogy attól történt? Nyilván egy pánikroham, egy pszichózis vagy csak egy rekeszizomsérv kialakulásának okát nem lehet lefotózni vagy videóra venni, ahogy a gyakorlatoktól változik valami a szervezetben. A blogban is leírtam, hogy igen, vannak orvosi papírok a gyakorlás előttről és utánról. Vannak diagnózisok a kialakult betegségekről. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezzel bizonyítani lehet bármit is.

Vajon hogyan tudnak nyugodtan aludni?
De az, hogy nem lehet bebizonyítani, nem jelenti azt, hogy ne történtek volna meg. Ezt ti is tudjátok, hisz hozzátok is eljutottak ezek a történetek. Nyugtatgathatjátok a lelkiismereteket, hogy nem a gyakorlás okozta őket. Egyiket sem. Attól még nem fog igazzá válni. Ti bizonyítékokat kértek, holott egy igazán hiteles, lelkiismeretes tanító azonnal megvizsgálná a panaszokat és felfüggesztené a gyakorlatokat, nehogy bajt okozzanak. Továbbra is kitartok amellett, hogy sajnos mindez messze nem rágalmazási kampány. Bárcsak az lenne, és ne lenne egy csomó beteg ember a hátterében. Még mindig inkább ez a fontos nektek:”nem fogsz olyan állításokat leírni, amelyeket nem tudsz orvosilag alátámasztani”.... Szóval ha valaki a pszichiátriára került, de nem tudjuk bizonyítani, hogy az anamézástól, az számotokra rendben van? Akkor nyugodt lelkiismerettel fekszetek le? Mert csak az számít, hogy bizonyítható-e? Kérlek, gondolkodjatok ezen el. Sajnos ugyanis nem két nézőpontról van szó, hanem megbetegedett emberekről."

Újabb találkozó május 5-én - a találkozóra minden károsultat várnak 

Nem sokat várok magától a levéltől, ahogy a találkozó sem hozott eredményt. Illetve egyet: megegyeztünk egy időpontban, amikor is a Jógaszövetségnél találkozhatnak a károsultak és az anamés oktatók, valamint a Jógaszövetség segítséget is szeretne nyújtani a károsultaknak. Szóval ha érintett vagy, gyere el május 5-én vasárnap 13 órára az AUM Jógaiskolába (1085 Budapest, Stáhly u. 13. A jelentkezési határidő: május 3., kérlek eddig az időpontig regisztrálj , és küldj egy levelet a yoga@yoga.hu címre. A tárgyba írd be: Május 5-i találkozó. A regisztrációkat a Magyar Jógaoktatók Szövetsége gyűjti). 

Végezetül íme az előző találkozóról az Anamé Program által készített videó szövege (az aláhúzott szavakat ki is írják a képernyőre):


Közel egy éve elindult egy internetes rágalmazási kampány, melynek során egy teljesen laikus blogger, aki sem orvosi, sem jógaoktatói szakértelemmel nem bír, és az Anamé Programhoz sem ért, tudományosnak tűnő, összeollózott elméletek segítségével elhitette néhány emberrel azt, hogy az Anamé Program káros az egészségre. 
Nagyon szépen köszönöm a Jógaszövetségnek azt a szakmai támogatást, hogy létrehoztak egy találkozót, melynek során a blogger, mikor szembesítettük azzal, hogy az állításai nem felelnek meg a valóság alapján, akkor azzal védekezett, hogy ő pletyka szinten írja a blogot. Vagyis pletykaszinten nem várhatjuk el, hogy az általa közölt információ hiteles legyen, megfeleljen a valóságnak. Továbbá azt is bevallotta, hogy a vádjait nem tudja bizonyítani sem orvosi, sem más szempontból. (öröm az arcon). A megbeszélésen hangfelvétel is készült. Ennek ellenére a blogger továbbra is azon dolgozik, hogy írásaival ezt valahogy kimagyarázza. Ugyanakkor tudom, hogy a keserűség mögött fájdalom van, még akkor is, ha nem mi okoztuk. Ezért ha elhitted a rágalmakat, és azt gondolod, hogy az Anamé Program ártott neked orvosi szempontból, akkor kérlek, gyere el arra a találkozóra, amelyet a Jógaszövetség szervez, és tudd meg az igazságot és találkozz a valós információkkal. A részleteket megtalálod a honlapunkon. Én csak a szeretetben és a fejlődésben hiszek. Isten áldjon benneteket, sziasztok.