Hát akkor folytatom ezt a gyalázatos történetet. Szóval a legjobb barátnőm ajánlotta a Programot, ő depresszióval küzd már évek óta, a Programra is gyógymódokat kutatva talált rá, s állította, hogy a gyakorlatok után mindig jobban érzi magát. Márpedig ha ő állítja, akkor érdemes megnézni, mert húsz év alatt nem sok dologról hallottam még tőle hasonló jókat, ha valaki, ő átlát mindenféle szitán. Hát most egyikunk se látott át, jó sűrűre van az szőve.

Tudatos csalás?
Hogy eleve ilyenre lett-e tervezve, vagy csak útközben szövevényesedett parasztvakítóra, azt a mai napig nem tudom eldönteni, de sajnos az előbbire hajlok. A módszer megalkotója -és igen, nemsokára nevesíteni fogom- vajon eleve tudatosan ollózta össze innen-onnan a tanításait (a Buddhista Főiskolán végezve voltak forrásai bőven), kiáltotta ki mindenhatónak boszorkányfőzetesen kikutyult gyakorlatsorát, férkőzött ügyes manipulációkkal (pszichológusi gyakorlatának köszönhetően ezt is bőven megtehette) az emberek kegyébe és pénztárcájába, és épített ki egy szektás agymosottsággal ténfergő rajongói bázist maga köré?
Szomorú elbukás?
Vagy kezdetben fellelkesedett a másoknál elért pozitív eredményeken (jógaoktatóként dolgozva előbb csak egy-két emberen próbálta ki a módszerét), aztán egyszerűen elkapta a kapzsiság hév, és hiába érkeztek az olykor riasztóan súlyos panaszokról szóló jelzések, ő maga se hitte el, hogy a gyakorlatok okozzák? Ezt mondjuk az ötvenedik ilyen eset után már nehéz elképzelni. Vagy a századik után. De felelős ember egyetlenegy rosszullét után sem fekszik le nyugodtan aludni és ébred fel reggel újabb embereket tanítani a gyakorlatsorára. Akár egy sérült (de pontosabb hasonlat lenne a: mérgező) árut, vissza kellene hívnia a polcokról. Nem, ő nem tette. Ellenkezőleg: interjúkat adott, a Mokkából, a Reggeliből, Joshi beszélgetőpartnereként vagy egész ismeretterjesztő film főszereplőjeként mosolyog és invitál nagy lelkesedéssel Programjába, amely továbbra is csak csodákat ígér, veszélytelenül. És minél többet hallgatod, annál inkább hiszel neki. Én hittem, de tudod, mit? Te is hinnél. Tudod, miért?

  • mert összegyűjtötte és egy kerek rendszerbe gyúrta azokat a magas szintű keleti tanításokat, amelyeknek jókora részéről még csak nem is hallottál, hacsak te is nem végeztél Buddhista Főiskolát. A -tényleg lenyűgözően összetett és magasrendű- gondolatokat az övének tulajdonítod, és leesik az állad, micsoda intelligencia és tökéletes látásmód jellemzi azt az embert, aki megmondja, milyen gyakorlatokat végezz, hogy neked is jobb legyen. Ő mondja, akinek a lába nyomába se érhetsz. Aki ilyen fantasztikus gondolatokkal rendelkezik, azt érdemes követni.
  • szerénysége, kedvessége, mindenre csak sugárzó jósággal való reakciója lenyűgöz, múltbéli megpróbáltatásaiba szíved szakad, végtelen alázata tiszteletet kelt benned.
  • Ne feledjük, évekig pszichológusként tevékenykedett: pontosan tudja, mikor, mit és hogyan kell mondania, úgy érzed, mintha mindig épp hozzád szólna, de legalább egy olyan helyzetet említ majd, ami épp illik rád is, és olyan empátiával, amelynek fényében te semmiről sem tehetsz és rettenetesen sajnálva vagy. És amire persze megoldás lesz a módszer.
  • A módszer, amelyik ingyen van. Jó, persze, van fizetős formája is, de ő lehetővé tette mindenki számára ellenszolgáltatás nélkül is, hiszen ennek közkincsnek kell lennie. Hitelesség: pipa. Különben is, ő felszámolta az egész háztartását, csupán egy hátizsákja van, a Program központjában lakik egy puritán kis szobában. Hitelesség: dupla pipa. (Később persze kiderül, hogy egyik sem teljesen így van).

Elmélet okés, lássuk a gyakorlatot is
Szóval hallgatod a nőt, és ámuldozol. Hogy milyen magas szinten lévő (megvilágosodott?) ember. Nagyokat bólogatsz „tanításai” közben, és feltárul a szemed előtt egy olyan szépséges elméleti rendszer (akkor persze még nem tudod, hogy nem az ő műve), amelyben úgy tűnik, egyáltalán nincsenek buktatók. Hogyne hinnéd hát el neki, hogy a gyakorlatsort, amelyet megalkotott, érdemes beiktatni a hétköznapjaidba. Ha más nem, kis relaxációnak, testmozgásnak jó lesz. Így hát elkezdesz gyakorolni. Elkezdtem én is.

Azért 3000 forint belefér
Hamarosan persze szeretnéd pontosabban csinálni a gyakorlatokat, ekkor beiratkozol egy csoportos órára. Ez még csak 3000, teljesen rendben van, ingyen mégse tarthatnak jógaórát, átlagár, hitelesség ettől még nem csorbul. Elmentem én is. Különös élmény volt, mert a mellettem és a szemben ülő gyakorlót „mozgatta az energia”. Az egyik nőnek a feje rángatózott, a másikat pedig hátra-hátrahajlítgatta valami. Akkor már ismertem ezt a "mellékhatását" a gyakorlatoknak, a másfél órás videointerjúban bemutatták, milyen is, mikor a magas energiaszint hatására a test saját mozgásba kezd, ezzel korrigálva kisebb-nagyobb problémáit. Ez az energiaszint pedig hogyan érhető el? Hát a gyakorlással, ezt a csodát hozza majd el az égiek áldásaként a Program módszere.

Saját magát mozgatta a testem
Hogy ennek igazságát a két szememmel is láthatom, tulajdonképpen nem is lepett meg: akkor az elméleti részt, vagyis a nő tanító videóit már mind végignéztem, könyveit elolvastam, felnéztem rá, miért hazudna a gyakorlati részéről. Viszont arra késztetett az élmény, hogy hazaérve kipróbáljam, vajon velem is megtörténik-e. Az esti gyakorlás után szememet lehunyva megálltam, és lőn: éreztem, ahogy mozdul a testem, akaratlagos szándékom nélkül. Tekeredik, hadonászik, bólogat, fejet ráz, vállat köröz. Nem ijedtem meg, hisz a Program elmondta, hogy sok embernél ez fog történni, és ez jó történés. Hogy hittem-e ezek után a Programban? (Még így is számos kísérlet, alvás közbeni felvételek stb. után, de:) Hogy a fenébe ne hittem volna, hinnél te is.

Ha tudnád, eszedbe se jutna
És hittek azok is, akikkel ez szintén megtörtént. Mert nincs meg az előzetes tudásod arról, hogy a Kundalini ébredésének a tünete ez. Akkor egy percig nem gondolnád, hogy a Program működőképességének varázslatosan megnyilvánuló bizonyítéka a "korrekciós" mozgás (sőt, sokan hiszik, hogy a nő körüli erőtér okozza, e tévedésről pedig érdekes módon senki nem igyekszik felvilágosítani őket). Miért is gondolnál a Kundalini ébredésére? Megmondta, hogy ahhoz nem nyúl. Minek is olvasnál utána, milyen, amikor felébred ez a tüzes kígyó? Pedig akkor abba az információba is azonmód belefutnál, hogy bizony spontán mozoghat tőle a tested, de ennél sokkal csúnyábbakat is okozhat, és hogy ne próbáld a meditációnál erősebb módszerekkel, meg amúgy is csak nagyon felkészülten és lehetőleg mesterrel vágj bele. És akkor megijednél, és bármennyire hiteles tanítónak véled a nőt, inkább nem gyakorolnál aznap este. De ami a legfőbb baj: nem fizetnél be a következő csoportos órára. Nem beszélve a már 150 ezerbe kerülő kurzusról, és még csak nem is egyedül az ára miatt, hanem amiatt sem, mert eszed ágába nem lenne két napon keresztül ezeket a veszélyes gyakorlatokat nyakló nélkül nyomatni.

Fogalmad sincs, mekkora bajban vannak mások 
(és lehetsz te magad is)

De mindezt nem tudod, csak elmész egy órára vagy csinálod az otthoni gyakorlatokat, és akkor megmozdul magától a tested. És nem vagy tisztában azzal, hogy ez nem valami égi híradás a Program és annak vezetője hitelességéről, hanem bizony igen nagy baj, és azt jelzi, hogy hozzápiszkáltak a Kundalinidhez (de ha a hétköznapok talaján akarsz mindenképp maradni, akkor: az idegrendszeredhez). Hanem elámulsz a megtapasztaláson, és mindennél jobban meg vagy győződve a Programról. Csinálod fizetsz ezerrel. Gyakorolsz minden nap. És fogalmad sincs arról, hogy mindeközben az ország számos pontján emelik fel a telefont és telefonálnak kétségbeesetten vagy a központba vagy az orvosi rendelőbe, kórházba. Te jól vagy. Még.

Holnap folytatom.