Ne gondolkodj, csak fizess!
Mint írtam, egyre fojtogatóbbá vált a légkör a facebook-csoportban, ahol minden posztot, amely a gyakorlatok ősi gyökereire mutatott rá, kritikát fogalmazott meg vagy a gyakorlás közben fellépő komolyabb egészségügyi gondokról adott számot, töröltek. Maradtak a módszert dicsőítő, a fellépő fájdalmakat-betegségeket üdvözölendő tünetként kezelő megnyilvánulások. A moderátor az agymosott gyakorlókkal (hogy hogyan jutottak idáig szegények, arról is szeretnék majd írni) kart karba öltve feszült neki az ellenhangoknak.

Mindenre volt válasz:

  • Nagyon rosszul érzed magad? - Örülj neki, feljött végre egy blokk, kitisztul, és minden csodás lesz.
  • Drágák az órák? - Fizess, hisz te, aki megteheted, így járulsz hozzá a Program terjedéséhez.
  • Műanyagból vannak a kristályok? - Szegénykém, még nem vagy azon a magas szinten, hogy megértsd, minden rezgés és energia, tök mindegy, milyen anyagba plántálta a Módszer Anyja (egyesek az Anamé szóban magát az Anyaméhet vélték felfedezni, odakucorodni teremtette meg azt a Jóisten).
  • Hogyhogy kilépett a csodás zenéket alkotó oktató? - úgy is kell neki, Anamé azonnal levette róla az energiát, most már az eddigi zenéi se közvetítik, ne hallgasd.
  • Hogyhogy meghalt a híres színésznő, aki éveket szánt a gyakorlásra? És az az anya, aki utolsó hónapjait a családja helyett a Központba beköltözve, fél vagyonát otthagyva rendületlen gyakorlásban töltötte? - nyugodjon le mindenki az Áldás!ba, az Úr színe elé már sokkal magasabb minőségben kerültek, nem kérdés, hogy megérte.

Új szabályzat: aki nem fizetett, húzzon innen
Ám arra már nem tudtak választ adni, még ilyen szánalmasakat sem, ami március végén történt. Talán egy szó nélkül zajlott volna minden, ha egy-két szemfüles gyakorló észre nem veszi a csoport szabályzatának módosítását, miszerint ezentúl csak az lehet a gyakorlócsoport tagja, aki az elmúlt 3 hónapban legalább 2 anamés (értsd: fizetős) órán részt vett. Annak a csoportnak, amelyet nem ők hoztak létre. Amelyet önhatalmúan átvettek, szabad kommunikációját végletesen bekorlátozták. Adódott a kérdés, miért és mi lesz az ingyenes gyakorlókkal. Hiszen eddig az egész Program alapelve éppen a „mindenki számára elérhető” volt, ezzel védték ki az egyre inkább körvonalazódó pénzhalmozás vádjait. Jöttek a kérdések, a felháborodott kommentek, csodálkozott is mindenki, miért nem kerülnek törlésre, ha már reakció nem érkezik rájuk. Mert nem érkezett.

Ezt már nem lehet kimagyarázni 
Akkor én már „felébredett” voltam. Minekután már januártól nem gyakoroltam, ám az „Erő” továbbra is mozgatott, beírtam a keresőbe, hogy „spontán mozgás”. Majd utána tettem: kundalini. És láss csodát, sorra kerültek szemem elé az erről szóló irodalmak. Megértettem, hogy mindaz, amit tapasztalok, a Kundalini ébredésének-emelkedésének a tünete, a good morning-ot pedig a légzőgyakorlatok mondták ki, noha szó sem volt arról, hogy a Program bármi módon is hozzápiszkál, és meg sem kértem senkit, hogy ébressze fel azt az erőt, amelyről nem is rendelkeztem behatóbb ismeretekkel (sok gyakorló meg semmilyennel). Ennek az etikátlansága ugyan felháborított, a Program pénzhajhászása dühített, de még mindig adtam egy esélyt annak, hogy nem tudatos pénzlenyúlásról van szó, csak egy rossz irányba ferdült nyugati kóklerségnek vagyok a tanúja. Egészen eddig a pontig. Ahogy többek számára is itt vált világossá, hogy bizony, itt szó sincs semmiféle jézusi elvről, most már kétségtelen a tény: az ingyenes gyakorlatok csak beetetésként funkcionálnak, a Program célja nem az emberek, hanem a cég anyagi helyzetének felemelése.

A Tisztogatás Éjszakája
Sokan hangot is adtak ennek az ominózus szabályzatváltozás posztja alatt, eredménytelenül. Senki nem válaszolt három napig, illetve de: egyszer csak drasztikus mértékben csökkenni kezdett a gyakorlók száma. Az 5000 fő 4500-ra, 4000-re, 3000-re... végül 1000 fősre zsugorodott. Az adminok szép sorban zártak ki mindenkit, aki nem fizetett igazolhatóan az elmúlt 3 hónapban. Kristályok, vizek nem számítottak, csak az órák (nagy kegyesen a 13 ezer forintos, félórás terápiát is érvényes órának ítélték). Először el sem akarta senki hinni, úgy vélték, csak az új tagokra fog vonatkozni, de már azt is felháborítónak tartotta mindenki, lévén ez egy ingyenes fb-csoport, amit nem a Program hozott létre, és ellentétben mindazzal, amit eddig hirdettek, világosan kitűnik a „fizess!” alapelv. Ám a régi tagokra ugyanúgy vonatkozott: repült az egykori admin, a több éve gyakorló, az, aki folyamatosan fizetett, csak épp az elmúlt 3 hónapban nem volt lehetősége órára menni, vagy aki több tízezret hagyott ott kristályokra-vizekre-cédékre. Elsőként persze a háborgók, így én is, akinek annyi ideje azért még volt, hogy gyorsan a Nyugalom csoportba invitáljon minden kizárandó gyakorlót, hiszen addig is voltunk már ott páran.

Az egy dolog, hogy szekta. De a testedre is veszélyes. 
Többször is feszegettem a kérdést, miszerint ha a fizetős „belső kör” megteremtése a célja a Program adminjainak, vajha miért nem alapítanak külön csoportot, miért nem az az 1000 ember csatlakozik egy újonnan létrehozott közösséghez is, és miért 4000-nek kell elmennie. De ha már így alakult, majd összegyűlünk itt, gondoltuk. A Nyugalom csoportot így átneveztük Anamésok Nem Hivatalos Gyakorlócsoportjának, hogy odataláljon mindenki, akit kizártak. Vagyis csak neveztük volna, mert 2 órát sem élt a csoportnév. Azonmód kaptunk ugyanis egy levelet, amely így szólt:
„Ezúton szeretném felhívni a figyelmedet, hogy az Anamé, mint szó hivatalos védjegy oltalom alatt áll. Ez azt jelenti, hogy ennek a szónak a használatatát csak a tulajdonos engedélyezheti. Nyilvánvaló, hogy ilyen engedélyt nem adtunk senki számára, így a te számodra sem. Kérjük, hogy azonnali hatállyal távolítsd el az Anamé szót a csoportod nevéből, leírásából”. Hogy miért fájt nekik, ha a kizárt gyakorlók egy helyre gyülekeznek, ahol haszonszerzés a szent név égisze alatt aztán végképp nem folyik? Lehet gondolkodni. Ha eddig kérdés volt bárki számára, hogy itt bizony kőkemény szekta épül, többé már valószínűleg nem az, számomra legalábbis nem volt. A csoportot, megrémülve az esetleges jogi következményektől, visszanevezték Nyugalom csoportnak. Számomra viszont itt volt az idő, hogy felvegyem a kesztyűt, így hát, fütyülve a fenyegető hangnemre, megalapítottam az Ex-Anamésok csoportját. És így kerültem bele abba a hol gyomorforgató, hol szívszorító történetfolyamba, amely csak most vette igazán kezdetét. Mert akkor még fogalmam sem volt mindarról, ami ezután felszínre került. Azt hittem, csupán egy keleti tanokat eladható masszává gyúró, ősi technikákat a magáénak feltüntető, pénzlehúzó, épp szektává váló vállalkozással állok szemben. De hamarosan kiderült, hogy ennél jóval többről van szó. Egy igencsak veszélyes módszerről, amely -hátborzongatóan megalapozott hasonlattal – terjed, mint a pestis. Megbetegített, bajba jutott, cserbenhagyott emberek megrendítő történeteiről. Róluk szól a következő poszt.