15. rész - Sziasztok, Katának hívnak, és az Anamé Program Károsultja  vagyok

Nem én emelek szót először az Anamé Program ellen - sőt!
Az előző posztban leírtam hát, hogy ki is vagyok, és miért is írom meg ezt a blogot, a bajba jutottak történeteit. Mindezt nem egyedül teszem, hisz 15-20 ember fáradhatatlan kutatómunkája során sikerült feltárnom -úgy hiszem, csak a jéghegy csúcsát, s ennek is csak kicsiny szelete kaphatott helyet ebben a blogban. S bár úgy tűnik, hogy az interneten, rádiókban, tévékben éltetett Program dicsőséges diadalútjába hirtelen -a hívők szerint ok nélkül vagy álnok motivációk által sarkallva- rondítok bele, ez csupán látszat, a gondos eltitkolás és a megtévesztő kommunikáció által teremtett szemkápráztatás. Évek óta történnek a bajok, évek óta hiába hadakoznak az érintettek hozzátartozói vagy a Program visszásságait éles szemmel látó és bíráló emberek. Hogy ez mennyire így van, íme egy bő egy évvel ezelőtt íródott levél részlete, amelyet szerzője az akkori admin-nak címzett, ő pedig továbbította ezt -és még számos levelet- a Központnak.

Kedves Admin!
Integrál, azon belül transzperszonális szemléletű pszichológus vagyok, és terapeutai végzettségem is van. (Leuner-féle KIP). Amikor X megírta a csoportban a problémáját, a csoport szinte egy emberként ugrott neki. Úgy rémlik, én voltam az egyedüli, aki mellé állt, mert igenis van, létezik az általa jelzett Kundalini-szindróma, ami időnként olyan magas árat szabott, amit nem feltétlenül szerettek volna az érintettek megfizetni. Azóta is kapcsolatban vagyok X-szel, akit Anamé kliensei közül már többen írásban megkerestek. Az érintettek közös jellemzője az, hogy a pszichiátrián kötöttek ki. Ki „csak” begyógyszerezve, ki egy hónapra kikötözve. A hozzátartozók pedig -jogosan- perrel fenyegetőznek.
Továbbá: előkerestem és megtaláltam egy tavalyi posztot. Egy pszichológus írta, akihez szintén tucatjával járnak Anamé „áldozatai”. A közös jellemző itt az, hogy mindannyian 2-3 milliókat hagytak már Anaménál. Önmagában az, hogy fizettek a szolgáltatásért, aztán baj esetén Anaméék kihátráltak a felelősségvállalás elől, finoman szólva is felháborító. Anaméhez egyre többen és többen járnak, és ezzel exponenciálisan fog nőni a bajba jutottak száma.

Sajnos igaza lett. Sajnos valóban egyre nőtt-növekedett a bajba jutottak száma, és akkor itt szeretnék néhány félreértést eloszlatni:

  • nem, a gyakorlók nem keverték a módszert más módszerekkel, hiszen lelkes anamézók voltak, a szentírás előírás szerint pedig a gyógyulást a kizárólagos Programkövetéssel érhetik el
  • a sikertörténetek valójában csak elenyésző arányszámot képviselnek, a -sokszor szenvedő- gyakorlók számához vagy épp a bajba jutottak számához viszonyítva is (arról már nem is beszélve, hogy ezen történetek szereplőinek egyik-másika -ötről magam is tudok, de hányan lehetnek vajon- bizony szívesen levetetné már azt a videót vagy Programot éltető megnyilvánulást, lévén, hogy hetekkel, hónapokkal utána jókora bajai történtek. Bizony, nem feltétlenül csak azért tűntek el lelkes gyakorlók, mert "meggyógyultak, és köszönik, jól vannak", már nem gyakorolnak! Vajon miért hagyták abba a gyakorlást annyian, ha egyszer égi magaslatokba emel, miért elégedtek meg egy-egy -sikervidóra rakott- apró probléma gyógyulásával, hová lettek a régi fanatikusok- ezen is érdemes eltöprengeni ám... (súgok majd). 
  • nem, nem üldözök boszorkányt, és nem tulajdonítom a megtörtént haláleseteket az anamézás folyományának, noha való igaz, hogy a légzőgyakorlatok jellege a már megindult rossz folyamatokat felerősítheti. Úgy hiszem, józan ésszel is elkerülhetetlen, hogy egy olyan közösségben, ahová nagybeteg emberek is járnak a gyógyulás reményében, sajnos ilyen kimenetelű esetekkel is számolni kell. Az viszont már nagy felelőtlenség, hogy „nincs lehetetlen”, „minden meggyógyítható” szlogenekkel csalogassák oda ezeket az embereket, a halálhírük pedig csak akkor jut el a többi gyakorlóhoz, ha közszereplők vagy lelkesen posztolgató csoporttagok voltak.

Mert a Program nemcsak elhallgatja, de el is hallgattatja a bajokat. Erről (is) tanúskodik a számomra egyik legmegrendítőbb történet – mert még mindig nem ért véget, és még mindig aggódunk érte és a gyógyulásáért. Ahogyan Zsuzsa kilátásba helyezett transzplantációja vagy az UH-ra váró, Kundalini-szindrómával szenvedő nők, anyák még mindig tartó kálváriája is szorítja nap mint nap a lelkünket. Balázs Valériáét hogyhogy nem?

Azóta ágyban fekvő beteg vagyok - Kata, 42 éves
Nekem csak a tüdőmmel volt gond, amikor 2014-ben Anamét feltétel nélküli hittel felkerestem. Számomra szentírás volt, amit mondott abban az interjúban, mert azt hittem, valóban sorstárs. Oxigénpalackkal mentem el, nagy nehezen, mert az oxigénhány miatti legyengültségben alig bírtam járni. Az óra végén megkérdeztem, ő hogyan látja (hiszen látónak is mondja magát) a gyógyulásomat, azt mondta, erős vagy, folytasd, és meg fogsz gyógyulni. Azonnal ajánlotta a könyvét, amelyben a CD-t tartotta a legfontosabbnak, mondta, hogy gyakoroljak, és nem lesz semmi probléma. Komoly tüdőbeteg voltam akkor már évek óta, túl számos gyógyítási módszeren, így rákérdeztem a méregtelenítési tünetekre, jelezvén, hogy extrán érzékeny vagyok e téren, nálam ezek mindig a szokásosnál erősebben jöttek elő. Azt felelte, hogy gyakoroljak nyugodtan, elég erős vagyok hozzá. Közben haladt is tovább, kicsit úgy éreztem, hogy félvállról vett, pedig tisztában voltam azzal, hogy ilyen esetben általában hosszasabb átbeszélésre szokott szükség lenni. A következő héten is elmentem, matracokat kellett letennünk a teremben. Nekem ez megterhelő volt, egyik kezemben az oxigénpalack, a másikban próbáltam vonszolni a matracot, miközben majd megfulladtam. Nem segített, bár látta a szenvedésemet. Ezt is furcsállottam, de gondoltam, nem ezért van itt, nem segíthet mindenkinek.
A második óra is eltelt, semmi extrát nem éreztem. Közben megérkezett a megrendelt könyvem. A harmadik óra néhány napra rá volt, ekkor már még nehezebben tudtam rá elmenni, kérdeztem, hogy vajon azért-e, mert beindult a méregtelenítés. Azt felelte, hogy ez jó, mert hamar reagálok, így előbb túl leszek rajta, gyakoroljak tovább. Így is tettem, de néhány napra már olyan rosszul voltam, hogy felkelni sem tudtam, így fekve próbáltam csinálni a légzőgyakorlatokat. Aztán már úgy sem ment... a fiam rohant velem a kórházba, ahol nem értették, mi történt. Úgy éreztem, minden összeomlik, nem kaptam levegőt, lélegeztetőgépre akartak tenni, de nem engedtem, mert néhány éve úgy estem kómába, hogy rátettek. Tudtam, hogy nagy a baj. Az orvosok csak annyit mondtak, hogy megállt a tudomány, és másnap hívták a férjem, hogy úgy tűnik, ennyi volt, és készítse a gyerekeket lelkileg, hogy bármelyik percben eltávozhatok. Összeült az orvosi konzílium, és arra jutottak, hogy olyan állapotban vagyok, amikor már minden kísérlet megengedett, de kérésemre csak sima infúziós oldattal próbálták átmosni a testem. Egész nap ez ment, a szívem kikészült, a pulzusom az egekben volt, a vérnyomásom ugrált, nem kaptam levegőt, nem tudtak annyi oxigént adni, hogy fekvő helyzetben elég legyen. Tilos volt felkelnem is, bevizesedtem és rettenetes kínokat éltem át.

Hetekig voltam így kórházban, a legkülönbözőbb újkeletű problémákkal: szívelégtelenséget, pulmonaris hypertoniát diagnosztizáltak, a hormonháztartásom felborult, csomókkal lett tele a testem, ma sem tudják az okát. Azóta kétszer leálltak a veséim, rengeteg dialízisen vagyok túl és négyszer voltam halálközeli állapotban. Akkor kezdődtek a szívproblémáim is, amivel addig pedig semmi gond nem volt: kardiológiára kerültem, ahol 3 nap alatt összesen 16 liter vizet hajtottak ki belőlem (majd rá másfél évre rá a veséim miatt 22 litert.) A különböző méretű daganatok, amelyek testszerte előjöttek, azóta is megvannak, fájnak, égnek, tűzforróak, senki nem tudja, mitől vannak, jégakkukat tesznek rá a kórházban, a dializáláskor eltűnnek, majd újra előjönnek. Az anamézás utáni első kórházba kerüléskor pánikroham is kialakult, 170-es volt a pulzusom. Jó párat végigcsináltak velem az orvosok a bent tartózkodás alatt, majd amikor hazakerültem, még sokáig megmaradtak, naponta többször is rámtörtek, úgy éreztem, ha nincs nyitva valami a szobában, megfulladok – mindezt oxigénpalackkal. Nagyon nehezen, kb. 3 hónap alatt ezt le tudtam győzni. A többit nem – azóta ágyban vagyok, néha vannak könnyebb időszakaim, és picit sétálgatok itthon, de nehezen megy az erősödés. Folyamatos belső láz érzésem van, közben fázok, sokszor van hőemelkedésem. Alvásproblémákkal küszködök, nyugtalanláb-szindrómával. Igen, volt előzmény, ezért is mentem Anaméhoz – de stabil volt az állapotom, folyamatosan, egysíkúan, követhetően rossz, de stabilan rossz, és csak a tüdőmmel volt gond. Ami azóta történt, azt senki nem tudta hová tenni. Semmi mást nem tettem, mint szűk egy hónapig anaméztam, és egyszerre minden megbolondult a testemben. És nem kaptam el semmilyen fertőzést, ami esetleg magyarázhatta volna, minden góckutatási leletem negatív volt. Ekkor már több mint tíz éve voltam beteg, tudom, hogy milyen, amikor hirtelen rosszabbodik. És az orvosok nem találták meg az okát, hogy miért és miért ilyen irányokban a csomóktól a felvizesedésig, a vesétől a szívproblémákig. Teljesen összeomlott a szervezetem. Anamé – akit már a legelső kórházba kerüléskor felhívtam- először azt mondta, ez volt vele is, és folytassam a Programot. Legközelebb, amikor hívtam, már letagadtatta magát, és visszautasította, hogy a módszer bármi ilyet okozhatna. Az egyik videója alatt később hozzászóltam, hogy a Kundalini ébresztése veszélyes, mindezt híres jógik idézeteivel támasztva alá. Törölték őket, engem pedig letiltottak és a csoportból is kizártak. Nem értem, hogyan reagálhat így egy magát gyógyítónak mondó ember. Aki olyan betegségekből épül fel, mint amilyenekből ő, aki olyan mélyről jön, ahonnan ő az állításai szerint, az nem felejti el a szenvedéseket, és van benne empátia. Nem tudja mindazt megtenni, ami most ő tesz, hogy nagybeteg emberek pénzeit szedi el. És aki ért a gyógyításhoz, az akkor is segít, ha a terápiájában valami balul sül el, és nem kihátrál, ahogyan ő tette. Én igenis az Anamé Program károsultja vagyok, és csoda, hogy még életben vagyok. Remélem, a történetem elgondolkodtat néhány embert, és nem kezdenek bele a Programba – bárcsak én se tettem volna.

 

0 Tovább

14.rész - Agymosásom története

Az anamés múlt, ami szerencsére már csak múlt
Mielőtt tovább folytatnám, ideje tisztázni, ki is vagyok, miért is higgy vagy ne higgy mindabban, amit leírok. Polgári nevem Horváth Orsi, ezen a néven találod meg a hozzászólásaimat mindegyik anamés csoportban is. Költőként és újságíróként ténykedtem erre-arra, van egy kislányom, tanítok. A blog elején már leírtam, de sokaknak talán elkerülte a figyelmét, így röviden még egyszer az anamés múltamról: nem fizikai betegség miatt kezdtem el gyakorolni, hanem (-akkor még nem tudtam, hogy összeollózott-) világlátás miatt, amit a módszerről készített kisfilmben láttam. A 21 napos kihívást végeztem, voltam talán 2 kiscsoportos órán Sándornál és kettő nagycsoportoson „Anaménál”. Megvettem a könyvét, oszt ennyi is a kiadás, amit jelentett számomra a program, nem egy nagy összeg, nem ennek az elvesztése feletti bánatomban írom most már a sokadik oldalt ebben a blogban. Ha elolvasod a hozzászólásaimat (a hivatalos gyakorlócsoportban én már nem tudom, de ha még fizetsz gyakorolsz, te meglelheted), látni fogod, hogy mekkora agymosott voltam kezdetben én is.


Minden jót az anamézásnak tulajdonítottam, jelesül:

  • hogy végre elszakadhatok a fővárostól, és vidéken vehetek kertes házat (azt valahogy sikerült figyelmen kívül hagynom, hogy minderre azért került sor, mert a lányom apja meghalt, így nem kötött már bennünket a budapesti munkája oda)
  • hogy szolgálati házat kaptam, ami ma már szinte utópiaszámba megy (abba is ment, végül nem kaptam, de persze ebben a jót láttam, mondván:)
  • hogy nem kell hitelt felvennem a házvásárláshoz (és természetesen figyelmen kívül hagytam, hogy mindezt a családi összefogásnak köszönhetem, melynek révén előre megkapom a majdani örökségem. Ahogy megkapja most egy másik családtag is, pedig senki se anamézik ugyebár).

Olvashatod azt is, ahogy védtem a Programot a már akkor is megjelenő elégedetlen hangok ellenében, magyarázgatva a bizonyítványt, hogy azért vannak a pénzlehúzások, hogy terjedhessen ez a nagyszerű áldás. Láthatod azt is, hogy egészen a kizárásomig semmilyen negatív hatásról nem számoltam be, és csupán a legutolsó napokban szólaltam meg kritikai hangnemben a kialakuló szektás moderálási módszerek és a pénzhez kötött csoporttagság kapcsán. Aztán követheted az utamat, és átnyergelhetsz a Nyugalom csoportba, ahogy én is tettem, és olvashatod, ahogyan a kizárások, Gábor „azonnal-távolítsátok-el-az-anamé-nevet a csoportnévből” levele, a kizárt tagok más csoportba invitálásának törlése okán az egyre növekvő felháborodásom ellenére tovább védem Balázs Valériát, tépelődve azon, hogy jutott idáig ez a szép (sic!) módszer, és állítván, hogy ő maga tiszta, csak a marketingcsapata rondíthatott bele ebbe az egészbe.

Aztán láthatod, ahogy egyre kerekedik a szemem, mert eljutnak hozzám olyan történetek, amelyek szerint baj történt a gyakorlás során. Majd követhetsz az Ex-Anamésok csoportba, amit azért alapítok, mert a Nyugalom csoport Gábor levele után nem szeretné felvállalni az Anamé nevet, így voltaképp ellehetetlenedik, hogy a kizárt tagok valahol is egymásra találjanak, és megbeszéljék, mi is történt a Tisztogatás Éjszakáján, amikor 4000 társukkal egyetemben repültek, mivel az elmúlt 3 hónapban nem fizettek a Programnak. Ekkor már el-eljutnak hozzám a bajba jutott gyakorlók panaszai, de még csak 1-1 tör át a résen, és még mindig hiszem, hogy csak félresiklott valami eredendően jónak induló dolog. Aztán rábukkanhatsz, amikor megváltoztatom a csoportleírást, miszerint úgy alakult, hogy azok vannak itt többségben, akik veszélyesnek tartják az anamézást. És akkor már a glória a földön forogva járja utolsó táncát, mert megtudom, hogy bizony, jelezték a Központnak és magának Anaménak is a bajokat. Évek óta. Megismerem elhessegető válaszait, egyre több történet bukkan fel, sorra másra szólalnak meg a kisebb és nagyon nagy bajokat elszenvedők. Aztán eljut hozzám a 300 levél, és akkor már vége, akkor már csak ülök, meredek magam elé, fülemben több órás telefonbeszélgetésekkel, postaládámban több száz levéllel. És nem volt más választásom, mint hogy megírjam. Megírtad volna te is. (Ha anamés vagy, pláne. Mert egy anamés ugye jó ember, kiáll a bajba jutottakért, lerántja a hazugságról a lepleket, megakadályozza, hogy tönkretegyenek másokat – íme, a farkába harapó kígyó esete).

Hogy miért ne higgy nekem?

  • Mert biztos jó pénzt keresek rajta – de mi van, ha egy fillért se kapok ezért a munkáért? Hát nem kapok.
  • Akkor biztos bosszút akarok állni – de mi van, ha nincs miért? Nem ismerem Balázs Valériát, nem vette el az oviban a homokozólapátom, a gyakorlás semmi kárt nem okozott, nem akartam a közelükbe férkőzni, épp elég volt az a néhány óra, jól elvoltam én a 21 napossal, még pénzhiány irigysége sem sárgított, a vizek és kristályok meg már csak azért se kellettek volna, mert valahol a megjelenésükkor kezdett nagyon kóklerbűzleni ez az egész
  • Akkor hírnévre vágyok, magam köré gyűjtött közösségre – köszönöm, nem kérem, nevesíteni csak muszájból nevesítettem magam, költőségem terén tán nagyobb halat foghatnék ki e pódiumvággyal, és az admin-szerepet is ajánlgatom a kezdetektől minden általam alapított anamés csoportban (Ex-Anamésok és Anamé Hivatalos Programból Kizártak Csoportja), mely ezidáig épp a márkavédett név miatti fenyegetőzések miatt maradt csak kényszerűen rajtam
  • Akkor csak egy jóhiszemű alak vagyok, akit megvezetnek a hisztiző gyakorlók, és benyalok minden nyavalygást. Lehet? Lehet. 300 emberét? Csoporttagok -az Ex-Anamésokban általad is olvasható- megnyilvánulásait? Hús-vér emberek remegő kézzel odatolt orvosi leleteit? Közismertségük okán „publikus” nem-gyógyulásokat, sőt, haláleseteket, amikor nem segített az anamézás? Napról napra gyarapodó történeteket, amelyekkel együtt hozzávetőlegesen már 500 esetről lehet szó? Nem lehet.

Az én agymosásom története - lehet, hogy a tiéd is?
Ha szerinted mégis lehet vagy tudsz valami eddig fel nem sorolt motivációt, hallgatlak és igyekszem érdemben felelni rájuk. Kérlek, csak egyet ne mondj: hogy ezek az emberek nem gyakoroltak elég ideig, és az átmeneti tisztulási tüneteiket nagyították fel. Hogy csak megmutatta magát a betegség, ami már amúgy is benne volt elrejtve, és nem tartott ki, hogy aztán el is tüntesse. Mert ez már rég megdőlt akkor, amikor pszichiátrián fekszenek, amikor fizikai vagy mentális betegségek alakultak ki, amikor az „átfényesedés” csak arra volt jó, hogy jobb állapotban kerüljön a Teremtő színe elé. Ne feledd: az érvek másik oldalán összelopkodott tanrendszer, arcpirító pénzlenyúlás, eltitkolt kudarctörténetek, poszttörlések, kizárások, légzőgyakorlatoktól óvó jógairodalmak, szervi bajokat okozó légzéstechnikák leírásai, az „egy hátizsákkal élő” tanító Amerikába költözése (csak megsúgom, 5 évvel ezelőtt már helyet kerestek ott maguknak), tetten ért hazugságok és felsorolni is sok, mi minden áll még. Érvelhetsz, csak kérlek, egy valamin gondolkodj el: a leírtakkal szemben érvek állnak-e vagy esetleg csak egy kiadós agymosás. Ez esetben is megértelek, átestem én is, több száz ember kellett, hogy kivegyen a gépből. Most téged próbálnak.

7 Tovább

13. rész - Az Anamé Program nekik csak bajt hozott 

Az Anamé Program továbbra sem ejt szót a bajokról 
Sőt. Most - talán a cikkek hatására, vélik néhányan- egyre inkább azt hangsúlyozzák, mennyire érdemes kitartani a tünetek ellenére is, valamint hogy ők milyen jótékonyak, ez utóbbit persze gondosan a nagy plénum elé kipakolva (miközben egyetlen ember mesterkurzus-díja is több a felajánlott segítő összegnél, valamint az "ingyenes" gyakorlatok épp a becserkészést szolgálják, jó pénzekért lehet aztán pontosítani, az "ingyenes" csakradiagnózisnál pedig jó, ha előre kifizeted majd a karkötők-egyéb kristálycsodák árát. Vicc.) Ám kérdés, hogyan tartson ki az ember, ha egyszer már felkelni se tud, vagy ha olyan egészségügyi gondjai adódnak, amiknek nyoma se volt korábban. Most csak két történet következik, mert nem akartam megkurtítani őket - minden egyes szavuk fontos. 


anamé program
A barátnőm csaknem beköltözött a Központba, mielőtt egy másik világba költözött át - Ibolya, 52 éves
Nekem komoly betegségem nem volt, amikor egy barátnőm tanácsára elkezdtem a gyakorlást. Neki sajnos gyomorrákja volt, a gyógyulás reményében kezdte el a Programot. Olyan lelkes volt, hogy én is elkísértem egy csoportos órára. Most utólag visszagondolva hallgatnom kellett volna az első megérzésemre. Mert eleve az nem tetszett, hogy Anamé-órára jelentkeztünk, ami csaknem duplájába került a sima órának, mégis Mária tartotta az órát, és Anamé csak a végén jelent meg, pedig a barátnőm már napok óta készült rá, hogy végre találkozik vele. Akkor is úgy járkált, mint egy istennő, aki fogadja a hódolatot, magas lóról válaszolgatott, mesterkélt volt. Szóval kezdetben nagyon nem tetszett, de a barátnőm reményét nem akartam letörni, így hűségesen kísérgettem az órákra, és magam is csináltam a gyakorlatokat, hátha tényleg hatásosak, egy kis fogyás, fiatalodás meg élethelyzet-javulás nekem se ártott volna. Neki rosszabbodtak az eredményei, de azzal biztatták, gyakoroljon minél többet, vegyen egyéni órákat is. Vett, csaknem beköltözött a Központba, én csak heti egyszer tartottam már vele a csoportos órára, nem volt rá több anyagi lehetőségem. A barátnőmnek is ráment az összes pénze, pedig javulás, az nem volt, sőt. De azt mondták neki, tisztulási tünet, most rosszabbodnak a dolgok, aztán majd hirtelen bekövetkezik a gyógyulás. Egy másik nő is hasonló helyzetben volt, őt is ugyanúgy biztatták, ő még fel is költözött Budapestre emiatt. Egyikük sem gyógyult meg, előbb a nő halálhírét hallottam, aztán az elképzelhetetlent, a barátnőm férje hívott, hogy aznap már ne menjek, este rosszul lett, bevitték a kórházba, de már nem tudtak segíteni rajta, hajnalban itthagyott bennünket. Összeomlottam, és még a mai napig nehéz elhinnem, hogy nincs többé. Hogy velem mi történt, az emellett szinte mellékes – vérezgetni kezdtem, pedig már 3 éve túl vagyok a változókoron. Elmentem az orvoshoz, polipot talált, megműtöttek. Hogy a gyakorlástól is kialakulhatott, az akkor rémlett fel bennem, amikor több ilyen esetről is hallottam. Olyantól is, aki aktívan gyakorol, most is ott van a hivatalos oldalukon a hozzászólás, hogy neki a gyakorlás alatt fejlődött ki a polipja, de biztos ő az, aki „fordítva működik”. Persze töretlenül hisz Anaméban, és gyakorol tovább. Lehet, hogy nem kellene. Szerintem ez az egész egy nagy csalás, amelyik ráadásul szerencsétlen nagybeteg embereket forgat ki a pénzükből.
(Megjegyzés: Polip kifejlődéséről vagy növekedéséről, többszöröződéséről további 14 beszámolót találtam)

anamé program

Iszonyatosan szégyellem magam a történtekért - Márta, 32 éves
Két héten át gondolkodtam, hogy felhívjalak-e, mindennap nekiindultam. Az adta meg a végső lökést, amikor olvastam, hogy valaki két hónapig fennakadt szemekkel feküdt a pszichiátrián. Először nagyon megijedtem, hogy talán rólam hallott az illető. Jeges rémület, szívdobogás. Mert nagyon nem szeretném, ha kitudódna, mi volt velem. Iszonyatosan szégyellem magam a történtekért, még akkor is, ha nem tehetek róla. De én nem két hónapig, hanem „csak” öt hétig feküdtem bent. A papírok tanúsága szerint, mert emlékezni nem emlékszem szinte semmire. A férjem annál inkább. De akkor kezdem az elején: egy kisvárosban vagyok tanítónő. Nyugodt, boldog életet éltem, egyet leszámítva: már másfél éve próbálkoztunk, hogy szülők lehessünk, sikertelenül. Természetesen mindenféle vizsgálaton részt vettünk, fény derült problémákra mindkettőnk vonatkozásában, de nem lehetetlen a teherbe esés, csak épp nehéz. Ezért nyitni kezdtem az alternatív gyógymódok felé is, így került a látóterembe az Anamé Program. 2017 elején kezdtem el az otthoni gyakorlatokat, majd az első 21 nap után bejelentkeztem egyéni órára is. A kiírt gyakorlatok hatásossága ugye 2 hét múlva „lejár”, így havonta kétszer jártam fel Budapestre egyéni órákra, s ha már ott voltam, egy-egy csoportos órán is részt vettem. Máig sem értem, hogy nem tűnt fel a szélhámos jelleg, hiszen nem egyszer előfordult, hogy ugyanazokat a gyakorlatokat kaptam meg, mint az előző egyéni órán – csak épp újra fizettem érte. Anamét szinte istenítettem, pedig egyszer nagyon megbántott. Megkérdeztem tőle egy óra után, hogy mi lesz, ha elfogy a pénzem, és csak az otthoni gyakorlatokat tudom majd végezni. Elég elutasítóan, szinte lenézően válaszolt: aki igazán akarja a változást, az áldozatot hoz érte. Sírva mentem el, de érdekes módon akkor sem őt, hanem magamat hibáztattam, hogy igaza volt, a leendő gyerekemmel szemben tiszteletlen volt a kérdésem. És jártam tovább az egyéni és csoportos órákra. Annak ellenére, hogy többször rosszul lettem a gyakorlások után, volt, hogy elájultam, volt, hogy a reggeli gyakorlatok után szédüléssel és kínzó fejfájással küszködtem egész elalvásig, pedig sosem voltam fejfájós típus. A férjem kezdte nagyon rossz szemmel nézni a gyakorlásomat, hiszen meg is változtam, folyton csak a Programról beszéltem, a pénzt odahordtam, és még rosszul is voltam. De állítottam, hogy mindez csak tisztulási tünet, és a jó irányába visz. Bár ajánlgatni egy idő után már nem ajánlgattam senkinek a programot, mert a legjobb barátnőm számára nagyon balul sült el (a világ legszelídebb embere, akiben olyan feszültségek keletkeztek, hogy életében először megverte a gyerekét, és még csak nem is emlékezett rá), és kezdtem úgy gondolni, hogy talán nem mindenkinek való. De hogy nekem sem volt való, az csak akkor vált világossá, mikor tavaly októberben egyik nap a gyakorlás után éreztem, hogy valami mélységes depresszió vesz rajtam erőt. Hozzáteszem, sosem voltak pszichés problémáim, nem is nagyon volt mitől, csodás családban nőttem fel, a férjemmel imádjuk egymást, a munkatársaim egyben a barátaim is, szóval nem panaszkodhatok. De ott akkor elborított valami, és ennyi, amire emlékszem. A férjem arra jött haza, hogy a felesége gubbaszt a földön, a szemei fennakadtak, a szájából nyál csorog és hörgő hangokat ad ki válasz helyett. Azonnal bevitt a kórházba, ahol a pszichiátriára utaltak. Katatóniát diagnosztizáltak, noha nem volt meg a szokásos kórelőzmény, a skizofrénia vagy bipoláris zavar. Nem sok minden rémlik ebből az időszakból. Két hétig szondán keresztül tápláltak, infúzióztak, és volt, hogy ún. „mozgásvihar”-ban ütöttem-vágtam magam körül mindenkit, kirántottam az infúziót is. A harmadik héten tisztult fel valamennyire a tudatom, egyre kevesebb időre süllyedtem vissza a katatón állapotokba, ilyenkor egy-egy szót ismételtem órákig vagy előre-hátra himbáltam magam. (Gondolom, most már érted, miért olyan nehéz erről beszélnem bárkinek is). További két héten át megfigyelés alatt tartottak, ekkor már jól voltam, csak gyengének és erőtlennek éreztem magam. A férjem állította, hogy a gyakorlással csináltam valamit, így olvasgatni kezdtem a téma után. (Gyakorolni természetesen már nem gyakoroltam). Sok mindent találtam, amit azonban nem akartam megosztani a kórházi pszichiáteremmel, mert tudtam, milyen hülyén hangzik, hogy Kundalini meg csakrák, még a végén ott tart. Ő azonban megérezte, hogy nem vagyok hozzá őszinte, és egyenesben rákérdezett, hogy alkalmaztam-e valamiféle spirituális módszert. Nem válaszoltam, mert nem mertem, de a kezembe nyomott egy névjegyet. A névjegyen a pszichiáter mellett akupunktőr és ayurvedikus orvos megjelölés is szerepelt, így tudtam, hogy ő nyitott lehet ebbe az irányba is. Neki elmondtam mindent, és jelenleg is járok hozzá, mert még nem múlt el sem bennem, sem a férjemben az átélt időszak rémsége. Mivel a Kundaliniben nemcsak hisz, de elég jól is ismeri, elszörnyedt az „ébresztési technikákon” (mert igenis azt csinálják, akárhogy tagadják), és nagyon nem tartja lehetetlennek, hogy a katatón állapot ezáltal idéződött elő. A kórház után az összes ismerősömet felkerestem, akiknek valaha Anaméékat ajánlottam. Szerencsére a legjobb barátnőmön kívül senki nem kezdte el a gyakorlást. Az már csak hab a tortán, hogy rekeszizomsérvem nekem is lett, de műteni nem szükséges. Úgy érzem, megúsztam ennyivel, habár a kórház után még hónapokba telt, hogy önmagamra találjak. A gyerekügyön továbbra is dolgozunk, de már egészen biztosan nem ilyen technikákkal... számomra egyébként a legborzasztóbb, hogy ezt az egész összekutyult gyakorlatsort kismamáknak is ajánlgatják, méghozzá abban is hasbehúzás van. Erre már szavaim sincsenek.”
(Megjegyzés: katatón állapotról szóló beszámolóval Mártáén kívül még kettővel találkoztam, pszichiátrián való bennfekvésről további 9 levél szólt, a rekeszizomsérv viszont 26 (!) esettörténetben szerepelt).

0 Tovább

12. rész - az anamé program gyakorlataitól lettem beteg 

Szia, én is az Anamé Program gyakorlataitól lettem beteg
Amikor így szólnak bele a telefonba, az ember gyomra összeugrik, mert addigra már jól tudja, hogy a vonal másik végén nem önjelölt diagnoszta, túldimenzionáló ezoizé vagy gyűlölködő habzószáj köszön, hanem alighanem ismét szomorú emberi sorsokról fog hallani. Az Anamé Program hatására fellépő problémákról szóló több száz e-mailes, telefonos vagy személyes beszámolók közül igyekszem minden -általam felállított- kategóriából egyet-egyet közölni, természetesen az érintettek jóváhagyásával. Ebben a posztban 3 három olyan ember szólal meg, akik most építik újra önmagukat és az életüket az elszenvedett egészségügyi károsodások után. Éva, János és Juli – helyenként igencsak megrázó- története következik.

Szívritmuszavar a magasra tolódott rekeszizom miatt - Éva, 44 éves: "Január óta nagyon erős szívritmuszavarom volt, szinte egész nap, szünet nélkül éreztem, ahogy össze-vissza ver a szívem. Evés után és nyugalomban volt a legrosszabb, de elkísérte az egész napomat.... gondoltam, jobb az ilyet megnézetni. A kardiológus szervileg mindent rendben talált, végzett ultrahangot, 24 órás EKG-t, terheléses EKG-t. Nemcsak képzelődtem: pontosan látni lehetett az extraszisztoléket, extra bedobbanás, majd utána kihagyás, és valóban egész napra kiterjedően, de szervileg ezt semmi nem indokolta. A kardiológus jobb híján azt tanácsolta, hogy szedjek béta blokkolót a problémámra, ám én nem szerettem volna gyógyszert szedni úgy, hogy nincsen szervi elváltozás. Így elmentem egy kínai orvoshoz, aki megvizsgált, és megtalálta a gondok okozóját: a rekeszizmom teljesen magasan áll, így nyomja a nervus vagus ideget és a szívet is. Olyan gyakorlatokat javasolt, amelyek ezt a felfelé tolódott rekeszizmot lefelé húzzák. Felkerestem hát a jógatanáromat, aki nemcsak jógát tanít, de orvosi végzettsége is van. Megvizsgált, és azt mondta, hogy ilyen magasított rekeszizmot csak azoknál látott, akik „azt az agyament haslebegtetéses gyakorlatot” végzik. Elmondtam neki, hogy anaméztam, megmutattam a gyakorlatot. Nagyon mérges lett rám, hogy hogyan csinálhattam ilyen butaságot, most jó sokáig fog tartani, amíg célzott gyakorlatokkal visszaállítom az eltolódott rekeszizmot, ami addig bizony nyomni fogja az ideget és a szívet is. Szerencsére a két hónapon át szorgalmasan végzett "ellengyakorlatok", valamint a nervus vagus megnyugtatását célzó gyakorlatok eredményeképpen a szívritumuszavar megszűnt. Ám nagyon nagy felelőtlenségnek tartom, hogy ilyen légzéstechnikákat végeztetnek emberekkel, és felháborít, hogy még csak figyelmeztetni sem engedik a többieket, mert amikor jeleztem a veszélyeket, törölték a hozzászólásaimat. ”

Rekeszizomsérv műtéttel – János, 32 éves
Az Anamé Programmal 2016-ban találkoztam teljesen véletlenül, egy youtube-videó került elém. Elég rossz szituációban voltam, épp váltam, és a közös vállalkozásunknak is vége lett a házassággal. Mindig érdekelt a spiritualitás, Anamé videói pedig meggyőztek. Így vágtam bele a gyakorlásba – vesztemre. Anyagi helyzetem miatt a 21 napos kihívást csináltam, és pár nap kihagyástól eltekintve csaknem egy éven át. Nagyon a hatása alá kerültem a Programnak, csak anamés videókat néztem, még a kedvenc műsoraim sem érdekeltek. Meg is kérdeztem az oktatókat, ez normális-e, mire azt tanácsolták, hogy „földeljek”, és csak a test félévet végezzem. Nem nagyon értettem, hiszen arról volt szó, hogy a 21 napos az egész testre egyensúlyban hat, akkor mitől „tolódtam el felfelé”? Ez volt az első kétség, ami a gondolataimba fészkelte magát, de elhessegettem. A Program egyre nagyobb méreteket öltő pénzorientáltsága is furának tűnt, de az ingyeneset csináltam, így nem érintett, csak nem tetszett, de ezt is megmagyarázgattam magamnak. És gyakoroltam tovább, hátha nálam is jön majd a csoda. Hát valami egészen más jött. Arra lettem figyelmes, hogy (én, aki a családom szerint a vasszöget is megemészti) kezdtem rosszul lenni az étkezések után. Két hét szenvedés után orvoshoz mentem, aki gasztroenterológiára utalt be. Ott pH-impedancia vizsgálattal megállapították, hogy refluxom van. Derült égből villámcsapás volt. Gyógyszert írtak fel rá, ám a tünetek nemhogy javultak volna, még rosszabbodtak is. Már nyelni is alig tudtam, az étel visszaáramlott, pokoli volt. Ekkor függesztettem fel a gyakorlást, egyszerűen nem bírtam tovább a légzésvisszatartást csinálni. De minden nap bűntudattal feküdtem le, hogy nem végzem a gyakorlatokat. Felírtak egy másik gyógyszert, az is hatástalannak bizonyult, ekkor tükrözésre küldtek. Az eredmény: rekeszizomsérv, műtendő. Ekkor már egy hónapja nem gyakoroltam, és valahogy kezdett lehullani a szememről a lepel: nevetségesnek találtam a többiek „tisztulási tüneteit”, Anamé hangját hízelgőnek és mesterkéltnek, az egész Programot szekta jellegűnek éreztem, és örültem, hogy megszabadultam tőlük. Már épp ki akartam lépni a facebook-csoportból is, mikor valaki a légzés szerepéről posztolt a csoportban, és hogy a rekeszizomra káros lehet. Mire rákattintottam volna, már törölték. Megpróbáltam megkérdezni, hogy alakulhat-e ki rekeszizomsérv a gyakorlástól. Ezt is törölték, ami már több mint gyanús volt. Így kutatni kezdtem a jógalégzések ártalmai után, és sajnos be is igazolódott a gyanúm. Megkérdeztem egy orvos ismerősömet is, megmutattam neki a videót a haslebegtetésről. Azt mondta, hogy normális ember ilyet nem csinál, de ha én voltam olyan hülye, hogy egy éven át ezt nyomtam, hát ne csodálkozzak, ha kikészült a rekeszizmom. Persze nem tudom bebizonyítani, hogy ettől kaptam, de legbelül tudom, hogy igen. Nem akarok bosszút vagy ilyesmit, egyszerűen csak szeretném elfelejteni életemnek ezt az időszakát és Anaméékat úgy, ahogy vannak.”

A rákszűrés negatív, 8 hónapra rá előrehaladott méhnyakrák – Juli, 34 éves
Én 2017 januárjában gyógyulás céljából vágtam bele az Anamé Programba, mivel láttam a videókat, ahol a csontok deformitásának javulásáról beszélnek. Nekem elég súlyos gerincferdülésem van. Fél évig gyakoroltam szünet nélkül. Egyéni és csoportos órákra jártam, súlyos összegeket hagytam ott. Nekem megérte, mert a gerincferdülésem szemmel láthatóan javulni kezdett. Na nem annyira, mint a sikertörténetes videókban, de azért javult. Boldog voltam a változástól, és hittem abban, hogy nekem is egyenesre gyurmázható a gerincem. Pedig ez alatt a fél év alatt lelkileg viszont nagyon durva dolgokat éltem meg. A családban és a baráti körben én voltam mindig a tréfamester, elképzelhetetlen volt, hogy én depressziós legyek. De most megtapasztaltam. Az ágyból se bírtam kikelni hetekig. Nemrég láttam az egyik oktató, Andi „Tarts ki”-videóját, és megdöbbentem a hasonlóságokon. Ő se ismerte a depressziót a gyakorlásig, és ő se bírt mást csinálni, mint sorozatokat nézni, és nem foglalkozott a családjával. Én is ezt csináltam. És nálam még egy furcsa dolog jelentkezett. Nem igazán vagyok spirituális, a gondolatok erejében meg ilyesmikben nagyjából hiszek, de a szellemek, a jövőbelátás meg hasonlók már nagyon távol állnak tőlem. És elkezdtem hangokat hallani, meg úgy érezni, mintha lenne valaki a szobában. Nagyon féltem, nem mertem egyedül aludni, átköltöztem a gyerekemhez. (Aki egyébként annyira szorongott Anamé meditációitól, hogy nem lehetett arra elaludnom, mint ahogy megszoktam). Nem értettem, mi történik velem, és nem is mertem ezekről beszélni senkinek. Azt terveztem, hogy pszichológushoz fordulok, pedig én úgy gondoltam, oda csak a bolondok járnak. De éreztem, hogy tennem kell valamit, különben meg fogok kattanni. Végül mégsem pszichológushoz jutottam el, hanem a nőgyógyászhoz, mert rendszertelen lett a vérzésem, és rendkívül erős kismedencei fájdalom társult hozzá.

Sajnos kiderült, hogy méhnyakrákom van, méghozzá előrehaladott, ami azért volt érthetetlen, mert rendszeresen járok szűrésre, és nem is a hagyományosra, hanem a PAP-tesztesre, és az akkor 8 hónapja végzett szűrés negatív volt. Talán azt rontották el? Talán én vagyok kivételes eset, akinek ilyen agresszív módon növekedett a tumor? A családban nem fordult elő még daganatos megbetegedés. A kisfiam, akit egyedül nevelek, a műtét idején 3 éves volt. Elmondhatatlan, hogy mit éltem át, nem is szeretek róla beszélni. Megműtöttek, „kipakoltak”, ahogy mondani szokták. A műtét egyelőre sikeresnek tűnik, de a rettegés csak évek múlva fog enyhülni, ha fog egyáltalán. Romjaimból épülgetek, kőkemény akarattal és tudatos optimizmussal. Hogy az anamézás hatására alakult-e ki a daganat? Ilyet nem mondok, mert nem mondhatok, de amikor megtudtam a diagnózist, és láttam az orvosaim értetlenségét, bizony átsuhant a fejemen, főleg, mert az egyéni gyakorlatok során sok alhasi légzést végeztem. Olvasni, kutatni kezdtem a téma iránt – és azt találtam, hogy a légzésgyakorlatoknak lehet nem kívánatos hatása is, az oxigénlöket túlműködést eredményez, és ez rossz irányba is elviheti a dolgokat: sejtburjánzás, túlműködött hormon- és idegrendszer lehet a következménye. Óriási dühöt és elkeseredettséget éreztem, a családom pedig még nagyobbat, ők fel is keresték Anaméékat. Természetesen minden felelősséget hárítottak, és jobbulást kívánva gyakorlatilag „elhajtották” őket. Ha bizonyítani nem is tudtam a sejtésemet, annyi azért kétségtelen volt, hogy a gerincem apró javulásán kívül csak rossz dolgokat hozott nekem a Program. A gyakorlatok abbahagyása után a hangok hallása, a „valaki van a szobában” szorongása is eltűnt. Persze akkor már volt mitől szoronganom és volt mitől depressziósnak lennem – de visszatért a régi énem, még ha nem is nevetett már annyit, hisz nem volt miért. Szeretnék újra önmagam lenni a műtét után, és ha valamit mindig bánni fogok, hát az az a perc, amikor megismerkedtem ezzel a Programmal. Bárcsak visszafordíthatnám az időt." 

(A következő posztban újabb beszámolókat olvashattok).

 

0 Tovább

11. rész - Az első történetek: pánik, szívbetegség, pszichiátria

Fel sem merült bennem, hogy ettől bárki rosszul lehet
Mint írtam, először – a marketingben és a facebook-csoportban történtek miatt- csak annyi lett tiszta számomra, hogy az Anamé Program nagyon elment a pénz és a szektásodás irányába. Ekkor csalódottan ugyan, de harag nélkül más útra tértem át, és még azért sem kívántam felemelni a szavam, amire időközben rájöttem, jelesül, hogy a Kundalinimmel szórakoztak. Vérlázítóan etikátlan, az biztos, a pénzhajhászás visszataszító, a szektásodás riasztó, no de ez van. Fel sem merült bennem, hogy bármelyik gyakorló is nagyobb károkat szenvedett némi ingerültségről vagy tüsszögésről szóló „tisztulási tüneteknél”, hiszen a Kundalini természetéről se sokat tudtam, a facebook-os gyakorlócsoportban pedig mindenki csak az áldást zengte (naná, mertek volna csak mást zengeni. Mertek. Csak törölve is lettek hsz-eik is, ők maguk is).

A legféltettebb titkaikat mondják el, hogy másokat megmentsenek
Így először jócskán meghökkentem a hozzám érkező -majd özönlő- panaszokon, nem értettem, hogyan okozhatnak „egyszerű” légzőgyakorlatok ilyen rémtörténeteket. Kutatni kezdtem hát, és sorra nyíltak meg előttem a tudás kapui, amelyek megmutatták, hogy bizony lehetséges, mi több, egyenes következménye a Program által használt technikáknak. Lassan összeállt a kép, és ez talán sosem lett volna lehetséges, ha mindezt egyedül végzem. De nem voltam egyedül. Az Ex-Anamésok csoportjában jó pár ember állt mellém, akik időt-energiát nem sajnálva segítettek és segítenek, hogy lehulljon a lepel egy olyan veszélyes módszerről, amely százak életét tette és teszi ma is tönkre. Ezúton is köszönöm nekik. És köszönöm azoknak a bajba jutott embereknek is, akik a Programban megjelenő agresszív kommunikációtól való általános tartás ellenére, az újbóli felidézés fájdalmát, legbelsőbb ügyeik felszínre hozását vállalva hozzájárultak történetük közléséhez azért, hogy másoknak mindezt ne kelljen átélniük. Beszéljenek most már ők.

A szívem úgy vert, hogy mentőt akartam hívni - Erika, 43 éves
„A gyakorlást pánikbetegként kezdtem, egy viszonylagos egyensúlyban, kapcsolt szívritmuszavarral. Az első pár hét szuper volt. Hozzáteszem, mivel pánikos, félős, szorongós vagyok, kifejezetten egyénit kértem, hogy biztos legyen a hatás. Aztán a 3. héttől elindult a lejtmenet. És hiába kérdeztem, segítséget nem kaptam, csak azt, hogy menjek újabb egyénire. Én meg mentem. És egyre rosszabbul lettem. Amikor már ott tartottam, hogy hívjam-e a mentőt vagy sem, akkor döntöttem úgy, hogy elég volt. Egyedül voltam otthon, a szívem iszonyatosan összevissza vert kb. 220-szal, jött az extrém pánik, amit már évek óta nem éltem át. Mikor a gyakorló csoportban segítséget kertem (mert az oktatóktól nem kaptam), vagy a tüneteimet írtam le, privát üzenetben kaptam figyelmeztetést az admintól, és minden kétségbeesett beírásomat törölték segítség helyett.”

Talán transzplantációra várva – Zsuzsa, 40 éves
„Nálam a gyakorlás egy szívbetegséget generált, DCM a neve. Egyelőre még nem tudják, hogy mit tegyenek vele, mert ez egy gyógyíthatatlan betegség, általában szívtranszplantáció a vége. Azért is fura az egész, mert évek óta magas pulzusom volt, ami miatt szoros kardiológiai kontrollra kellett járnom, így teljes bizonyossággal tudom, hogy egy éve ilyenkor még semmi baja nem volt a szívemnek. A gyakorlatok hatására őrült szívdobogások jöttek rám, "szaladt" a szívem...
Erre (is) kaptam az egyéni gyakorlatokat szeptemberben, de onnantól elkezdődött a mélyrepülés. Decemberre már nem kaptam levegőt, ha nem lett volna egy esedékes onkológiai műtétem december 13-ra kiírva, akkor ma már nem élek. Ott az anesztes vizsgálaton derült ki, hogy nagy a baj, így el sem altathatnak, mert nem ébrednék fel többé... 43%-on mozgott a szívem, tele voltam vízzel. Az orvosok sem értik az egészet, mert ez egy születési rendellenességű betegség, ami nekem nem volt... akkor mitől alakult ki? A műtétet elhalasztották és elkezdték erősíteni a szívemet, így tudtak január 17-én megműteni 55 %-os szívvel..., volt izgalom, hogy felkelek-e. Felkeltem. Hogy mi lesz a szívemmel, még nem tudom.”

Az anyukám után sírtam,
és a pszichiátrián kötöttem ki - Viktória, 33 éves

„2014-ben kezdtem el a gyakorlatokat. Nem volt semmilyen különösebb problémám, egyszerűen csak valamilyen jógafajtát kerestem. Egy barátnőmtől hallottam, hogy ő Anaméhoz jár kundalini jógára, nézzem meg esetleg. Elmentem hozzájuk, ekkor még egy budaörsi lakásban tartották az órákat. Anamé csakradiagnózist végzett, majd Gáborhoz kísért, a továbbiakban hozzá jártam az órákra. Kaptam 3 gyakorlatot, köztük a teniszlabdásat is. Két évig jártam hozzájuk úgy, hogy a gyakorlások hatására semmilyen bajom nem történt. Ezt a családom azonban másképp látná: nagyon megváltoztam. A gondolataimat kitöltötte a program, Anamét istenítettem, a motivációimat minden más iránt elveszítettem, még a családomat is háttérbe szorítottam. Senki nem értette, mi történik velem – utólag visszatekintve olyan, mintha egyfajta hipnózis alatt álltam volna. Aztán egyszer már nemcsak mentálisan, fizikálisan is megmutatkoztak a negatív hatások: egyik este üzenetet küldtem nekik (akkoriban még személyes kapcsolattartás volt), hogy ijesztő és fájdalmas módon ég, lüktet a gerincem és a nyakam. Csörgött is a telefon rögtön, Vali hívott személyesen, hogy azonnal hagyjam abba a gyakorlást, úgy látszik, előrébb tartok a kelleténél, 4-5 év gyakorlás után szoktak előjönni ezek a tünetek. Szüneteltessem, amíg el nem múlik a fájdalom. Később még egy ilyen „kényszerű szünet” volt, akkor, amikor az egyik gyakorlás közben elájultam, szerencsére ágyra zuhantam rá – ekkor is azt tanácsolták, néhány napig ne gyakoroljak.


A nagy baj viszont akkor történt, amikor egy mesterkurzusra elmentem. Energiagyakorlatokat végeztünk, és olyan rosszul lettem, hogy Gábor odarohant hozzám, mondta, feküdjek le és lélegezzem, próbáltak valamit kezdeni velem, sikertelenül. Az egy dolog volt, hogy a derekam majd szétszakadt, de olyan halálfélelem, szorongás és elmondhatatlan mélységű rosszullét tört rám, hogy én, akit elég kemény csajnak tartanak, 33 évesen az anyukám után sírtam. Akkoriban még 15-20 ember vett részt egy ilyen mesterkurzuson, és mindenki eléggé megrendült a történteken, Valiék mondták is, hogy most biztos mindenki menni szeretne, de kérik, hogy maradjanak. Én azonban tudtam, hogy soha többé a közelébe sem akarok jönni ennek az egésznek, így jött értem a férjem, és elvitt. Másnap kezdődött az utazásunk, és ez volt a szerencse, mert ha akkor a gyerekeimmel kell lennem, nem tudom, hogy oldottam volna meg, olyan állapotban voltam. Ott két napot végigaludtam, utána meg épp hogy nem aludtam, nem ettem, remegtem, rángatóztam az ágyon. Akkor a férjem elment Gáborékhoz, számon kérni őket, kikelve magából, hogy ezt tették a feleségével. A válasz csak annyi volt, hogy gyakoroljak tovább, megjön majd a csoda. De nem tudtam már gyakorolni, hiszen fel sem tudtam kelni az ágyból. Fogalmam nem volt arról, mi is az a pánikroham, így nem értettem azt sem, miért kalapál a szívem, miért rettegek attól, hogy meghalok én vagy a gyerekeim, a férjem. Később rendkívül sötét gondolatok gyötörtek, és sorozatos pánikrohamok vettek elő, egyik alkalommal kórházba kellett szállítani. Az ottani pszichiáter vett végül gondjaiba, aki elég nyitott szemléletű ember, így mertem neki a gyakorlásokról is beszélni. A kezelések során azt derítettük fel, hogy olyan -rejtett- gyerekkori traumák erősödtek fel a gyakorlások hatására, amelyeket a pszichém már nem bírt. Úgy hiszem, hogy azok az emberek, akik a gyakorlásoktól rosszul vannak -és nagyon sokan vannak rosszul, sőt, az idő előrehaladtával még többen lesznek rosszul -, hasonlóan traumatizált emberek, akikben ezek a blokkok feljönnek, és vagy kibírod vagy belehalsz. Nálam kész csoda volt, hogy nem őrültem meg, és ez bizony valós veszély – több emberrel is felvettem a kapcsolatot, akik hasonlóan jártak, volt, aki két hónapig feküdt fennakadt szemekkel a pszichiátrián. Elképesztő felelőtlenség, amit művelnek. Én ma már jól vagyok, de ez rengeteg munkámba került. És elkeseredetten nézem a többi gyakorlót, akik ugyanúgy lelkendeznek, mint anno én. Hiába is mondanám nekik, hogy ne gyakoroljanak, nekem is hiába mondták. Nem hinnének nekem, mert ők jól vannak. És nem tudják, hogy ez bármikor megváltozhat, mert a Program ezeket az eseteket eltitkolja, és csak a pozitív változásokat kommunikálja. Tudok olyan esetről, ahol ezekről a kezdeti pozitív változásokról sikervideót készítettek, pedig ott is átfordult később nagyon negatívba minden, de persze arról már nem esett szó, míg a sikervideó maradt. Ez így nagyon nem tisztességes – és veszélyes „játék”.”


(A történeteknek -sajnos- folytatása következik).

 

4 Tovább

kundalinijoga

blogavatar

A blog a kundalini-jóga természetével szeretett volna foglalkozni. Ám úgy alakult, hogy az Anamé Program visszásságait járja körül. Ha bármi mondandód van ez ügyben, írj a kundalinikorul@gmail.com címre!

Utolsó kommentek