Hát, kénytelen vagyok a blogot folytatni, mindjárt látni fogjátok, miért. 

Emlékeztetőül: 
Az első jelzések: A Jógaoktatók Szövetségének egy pszichoterapeuta és jógaoktató jelezte először, hogy sorra jelennek meg pszichés sérülésekkel nála olyan emberek, akik az AP-ban vettek részt, kettejüket pszichiátriai osztályra kellett beutalnia
A további károsultakról szóló híradások:  A Jógaoktatók Szövetségének figyelmét felkeltette a dolog, és utána néztek az anamés beszámolóknak - így találtak rá a blogra is.
 

Emlékeztetőül és kiegészítésül - Most már én se finomkodok, avagy 11 pontban az igazság az Anamé Program körüli ügyekről 

1. Az első találkozó - Balázs Valéria különös reakciója
A Jógaoktatók Szövetsége felvette a kapcsolatot velem is és a Balázs Valériával is, összehívtak egy találkozót, és mindkét “fél” véleményét meghallgatták. Noha a megbeszélésen korántsem arrafelé billent a mérleg, hogy minden rendben lehet a gyakorlatokkal, Valéria úgy távozott, mint egy győztes hadvezér. Holott egyetlen érvre vagy számon kérésre sem tudott felelni, helyette elkezdte felmondani (szó szerint!) a videóin található önmarketinges anyagokat. Ha köze volt hozzá a kérdésnek, ha nem.  És hogy miért érezte magát győztesnek? Hát mert elhangzott két mondat a számból: az egyik, hogy a fia tanulmányainak helyszínét valóban nem jól tudtam, de írtam is a blogban, hogy ez csak pletykaszint. A másik kijelentésem az volt (amit már a blogban is többször megtettem), hogy az orvosi papírokból nem lehet megmondani, hogy konkrétan a gyakorlatoktól történt a sérülés. 



2. Gátlástalan megtévesztés: a hamis propagandavideó
Mit csinált ebből a két mondatból Valéria? Helyes: megtévesztő videót. Amelyben kijelenti, hogy a blog pletykaszinten íródott, és nem bizonyítható, hogy a megbetegedések a gyakorlatoktól következtek be. És akkor ugye már rendben is van minden, ha nem lehet bebizonyítani, akkor nem is történt semmi. Majd a végén hálálkodva megköszönte a Jógaoktatók Szövetségének támogatását. 

3. A Jógaoktatók Szövetsége részt vesz egy anamés órán
Eközben a Jógaoktatók Szövetségénekegy elnökségi tagja és 3 szakértőnek felkért vezető jógaoktató elment egy anamés órára. Hiszen egyáltalán nem arról volt szó a találkozón, hogy teljesen elképzelhetetlennek tartanak minden, az anamés gyakorlatokat ért kritikát. Valéria mégis így érezte egész végig - vajon miért? Számomra már nem kérdés, de a továbbiakból talán ti is ki fogjátok találni. 

4. Az anamés óra tapasztalatai - tapintatból meg sem akarják mutatni a véleményt
Az anamés óra után a négytagú delegáció egyik tagja, aki képzett és gyakorló jógaoktató, olyan szinten rosszul érezte magát, hogy kivonta magát az ügy további folytatásából. Negatív tapasztalatait leírta a többieknek, akik tapintatból ezt inkább nem küldték tovább Balázs Valériának. Úgy gondolták, elég, hogy jelezték: sajnos nincs minden rendben a gyakorlatokkal.  Ekkor ugyanis még úgy látszott, hogy van remény a közös megoldás megtalálására, és fogalmuk sem volt, hogy milyen mélyre süllyedő kommunikációt bír folytatni az AP. Sajnos hamar világossá vált. 

5. Találkozó a károsultakkal és a Jógaoktatók Szövetségének küldött levelek 
A Jógaoktatók Szövetsége szervezett egy 2. találkozót, amelyre meghívta a károsultakat. Erről szól a blog előző része, amelyben leírom, hogy sokan csak levelet küldtek a Jógaoktatók Szövetségének, vagy azért, mert féltek az AP képviselőitől, vagy mert nem voltak utazáshoz megfelelő állapotban, vagy mert tovább nem is akarnak foglalkozni az üggyel, de kifejezik panaszukat. 

6. Hamis híradás a 2 . találkozóról is
Mit csinált ebből Valéria? Pontosan: manipulatív hírverést, de erről majd később. 

7. A blog utolsó(nak hitt) részétől kiakadnak
Most még ott tartunk, hogy megjelent a blog utolsó része, amelyben hírt adtam arról is, hogy a Jógaoktatók Szövetsége a továbbiakban átveszi a károsultak ügyét, és megszervezi számukra az ingyenes kezelési lehetőségeket. Ezzel azonban ugye két dolgot is mondtam: egy: hogy a károsultak léteznek és kezelésre szorulnak,  kettő: hogy egy hivatalos szakmai szervezetnek nem volt jó véleményük az óráról (akkor még csak utaltam erre. Nem akartam “ugyemegmondtam”-érvként lobogtatni a jógaoktató rosszullétét.) 

8. Újdonság volt számára
És talán itt fogod megérteni, hogy Balázs Valéria miért érezte úgy az 1. találkozó után is, hogy győztes, és miért nem vette észre, hogy nem tudott megfelelni a vádakra, és nem tudta meggyőzni a jelenlévőket. Balázs Valéria ugyanis mélységesen felháborodott a blog utolsó részén, és követelte, hogy a Jógaoktatók Szövetsége tegye közzé az állásfoglalását, miszerint igenis mindent rendben talált az anamés óra után. 

9. Nem volt a kommunikáció másik oldalán senki
A Jógaoktatók Szövetsége nehezen értette az ügyet, hiszen az óra után megfogalmazták kétségeiket Balázs Valériának, aki azonban, úgy tűnik, ezt nem hallotta meg, és meg volt győződve arról, hogy a blogban közöltek a blogíró megtévesztő tevékenységének gyümölcsei. 

10. A szakmai vélemény nem tekinthet el a negatívumoktól
Ezt a félreértést sikerült tisztázni: végül mégis elküldték neki az óra után született értékelést, hiszen látták, hogy muszáj megértetni a gyakorlatokról kialakult véleményüket az AP-vel, és már nem láttak más utat.  Az AP követeléseire a Jógaoktatók Szövetsége kijelentette, hogy csak olyan állásfoglalást tud közzétenni, amelyben valós, negatív tapasztalatai is szerepelnek.

11. Ilyen mélyre is lehet
Ezzel a lehetőséggel az Anamé Program természetesen már nem szeretett volna élni. (Később mégis közzétették az állásfoglalást, igaz, stilizált formában, kivágták a tapasztalatokról szóló mondatokat, és elhatárolódtak, mondván, ez nem jóga, így nincs benne érdekeltségük. Ezzel tudtak valamiféle "engedményt" tenni az AP követelőzéseinek). És itt jön a 6. pontban említett manipulatív kommunikáció. Ugyanis mindezek után az AP megkereste a rajongóikat, és egy olyan közleményt fogalmaztak meg számukra (Az igazság az Anamé Programról címmel - ahogy Hofi mondaná: ja, csak közben elveszett az "i"), amely azt sugallja, hogy a Jógaoktatók Szövetsége csupán az Anamé Program gyakorlóiból szeretne részesedni (versenytársuknak nevezik a Szövetség tagjait), azért van negatív véleménnyel róluk. (Holott ingyenes kezeléseket végeznek - köszönet érte). És még jó pár szokásos hazugság és ferdítés, ahogy az már lassan védjegyükké válik. Kommentekkel közlöm a következő részben.