Elindult a károsultak megsegítése
Végre valami jó hírrel érkezhetek: úgy tűnik, elindult a károsultak megsegítése a Jógaoktatók Szövetségének (továbbiakban: Jógaszövetség) jóvoltából.



Május 5-én megvolt a találkozó az Anamé Program oktatói és a károsultak között. A felhívásra csak 4 károsult jelent meg személyesen, ám többen kértek -betegségük vagy távoli lakóhelyük miatt- skypos lehetőséget (ezt végül nem sikerült megoldani), illetve számos levél érkezett a Jógaszövetséghez, amelyben jelezték az emberek, hogy bár nem szeretnének személyesen ott lenni, de leírják a velük történteket.

Már nem tagadható, hogy tudtak a megbetegedésekről
Az is bebizonyosodott, hogy a Program tudott a megbetegedésekről - ezzel kapcsolatban csak egyetlen levelet szeretnék közölni (természetesen írója jóváhagyásával):


Tisztelt Jógaszövetség!
Én alakitottam évekkel ezelött facebookon az "Anamé gyakorló csoportot". 20 éve Nemetországban élek, és pedagógusként es pszichoterapeutaként dolgozom. Anaméékról egy ismerősömtől hallottam, vagyis az ingyenes gyakorlatokról a neten. Én is elkezdem. A kíváncsiság hajtott, mivel sokéves jóga-, terapeuta-és stresszmanagement múlttal rendelkezem, és úgy gondoltam, hogy tanulhatok esetleg valamit a gyakorlatokból. A gyakorlatok végzése azonban rengeteg kérdést vetett fel bennem, hiszen felismertem a kundalini jóga elemeit illetve légzéstechnikáját, amit én személyesen nem tekintettem " veszélytelennek". Így kérdésekkel bombáztam az Anamé csapatát, és a válasz mindig ugyanaz volt: nyugodtan lehet mindent csinálni, és vegyek egyéni órákat.


Így is tettem, és skypos órát vettem. Itt a hölgy képernyőn keresztül "felmérte a helyzetemet", amit én mint terapeuta nem tartok helyesnek, és az alapján kaptam gyakorlatokat az ingyenesek mellé! Ezeket többször egy nap kellett volna csinálnom. Ez nekem nem tetszett, mert a kundalini légzés és a gyakorlatok ( akkor is, ha a hölgy felhívta  a figyelmem, hogy ennek semmi köze nincs a kundalinihez, de igenis kundalini volt) nem arra valók, hogy egy kezdő pl. egész nap ezt csinálja, hiszen a szervezetben ez nagy változásokat hozhat létre és neurológiailag negatív hatású lehet.
Úgy gondoltam, hogy létrehozok a facebookon egy oldalt, ahol a gyakorlók kicserélhetik a tapasztalataikat, hiszen biztos voltam benne, hogy nem csak én vagyok egyedül a gondolataimmal. A csoport létrehozása dél körül történt meg, és pár órára rá jelentkezett nálam személyesen Anamé és Gábor, hogy ez egy nagyon jó ötlet, de pár dolgot írjak bele ha az ANAMÉ nevet használom. Így is tettem. A csoport pár hét alatt száz fősre, pár hónap alatt pedig ennek többszörösére nőtte ki magát.

Mint kiderült, rengeteg ember " rosszul lett" a gyakorlatoktól, nekem írtak leveleket, és kérdezték, hogy mit tegyenek. Ezt látták az oktatók is, hiszen ők is benne voltak a csoportban, és megpróbáltak ott a facebookon válaszolgatni a kérdésekre, de sajnos a válasz mindig egy : " nyugodtan csináljátok tovább, ezek a tünetek normálisak" volt. Vagy: " menjenek be személyesen a központba" vagy
" Jézust is megkérdőjelezték először" ( ????????????).

Anaméék megkerestek engem személyesen is, hogy ne válaszoljak az embereknek ( én ugyanis elmondtam a károsultaknak, hogy ezek a gyakorlatok igenis hathatnak az idegrendszerre, illetve  a rekeszizomra is, ami szívritmuszavart okozhat/ okozott is! sok embernél. Arra biztattam őket, hogy kérdezzék meg személyesen Anamétól a dolgokat). Ezek a levelek odáig fajultak, hogy emberekkel álltam kapcsolatban, akik a pszichiátrián kötöttek ki, és férjük ment be a központba, ahol nem kapott választ, sőt, el lett küldve. Vagy komoly testi problémák alakultak ki náluk ( szív/ légzés/ sérv, stb). Ami engem nagyon megijesztett, illetve elgondolkodtatott, hogy SENKI nem akart kiállni Anaméék előtt a problémája mellett, mert idézek: “nagyon félek, hogy még rosszabbul leszek, ha beszélek velük", " fekete mágiával dolgoznak biztos, így én nem megyek be hozzájuk, hetekig feküdtem a pszichiátrián" ---------és hasonló valaszokat kaptam arra a kérdésemre, hogy MIÉRT NEM MENNEK BE A KÖZPONTBA A PROBLÈMÀVAL? Ez még a mai napig is így van.

A leveleket úgy küldem tovább Gáboréknak ( néhányat, mert a többiek nem engedték nekem meg, annyira féltek), hogy levettem a neveket róluk, mert a félelem miatt nem akarták a károsultak kiadni a nevüket. Én személyesen felvettem ezek miatt a kapcsolatot az oktatókkal. Sajnos süket fülekre találtak a szavaim, mert ezek után megkértek, hogy adjam át nekik a csoportot ( több ezer ember volt benne, jó reklámfelületté nőtte ki magát véleményem szerint), különben nem vállalnak felelősséget a gyakorlatokért.

Én átadtam természetesen, úgy gondoltam, hogy így talán több segítséget kapnak tőlük az emberek. A szituáció azonban egyre rosszabb lett. Az ÖSSZES kérdést, ami a programot megkérdőjelezte, KITÖRÖLTÈK, vagy éppen az embert, aki ezeket feltette. CSAK dicsőítő dolgok kerülhettek a csoport oldalára, ami kritika vagy "negatív kérdés" volt, az rögtön eltűnt a facebookról. Nekem nagyon sok lett a károsult emberek száma, nem volt erőm és energiám megválaszolni a leveleket, illetve nem is az én feladatom lett volna, ma már tudom. De mint csoportalkotó, kicsit magamnak éreztem az egészet, és mint terapeuta és jógagyakorló az egészségügyi részéről bizonyos ismeretekkel rendelkezem, amit szívesen továbbítottam az embereknek. De az egyik FENYEGETŐ levél után -ami inkább a kétségbeesésről szólt!! ( ha nem segítek, akkor én leszek feljelentve), hiszen a hölgy eszméletlenül rosszul lett- úgy döntöttem, teljesen kilépek a csoportból. Ezt a csoportban leírtam, megköszöntem az időt velük, és elhagytam ezt az Anamé-energiát. Ezek után csak távolról néztem az eseményeket. Megpróbáltam a tényeket érzelmek nélkül Önöknek leírni. Mivel én nem voltam károsult, "csak" a csoportalkotó, és sokáig egy segítő pont az embereknek, így rá tudok objektívan nézni erre az ügyre. Nagyon örülök, hogy Önök, akik hatalmas ismeretekkel rendelkeznek ezen a téren , az emberek segítségére sietnek. KÖSZÖNÖM SZÈPEN. MÀR EZÈRT MEGÈRTE AZ EGÉSZ CSOPORTOS DOLOG.”


Nem ártana most már igazat mondani
Idáig a levél - ennek fényében és hozzávéve a megjelent vagy megszólaló károsultakat (névvel, arccal, akár orvosi leletekkel) már csak annyi kérdésem maradt, hogy vajon az Anamé Program is helyreigazítja-e a magát. A következőket javasolnám a számukra:

  • tévesen sugalltuk, hogy a blogger csak kitalálta a károsultak személyét, mert hírnévre/pénzre vágyott (jelen blog továbbra is karitatív) 
  • valótlanul híreszteltük, hogy a blog csak pletykaszinten íródott
  • tévesen keltettünk olyan benyomást, mintha a Jógaszövetség az Anamé Program, és nem a károsultak felé fejezné ki a támogatását
  • valótlanul állítottuk, hogy nem tudtunk a megbetegedésekről.

Persze a lista jóval hosszabb is lehetne -gondoljunk csak a “sikervideók” “csodáira”-, de már ennyivel is megelégednék. Vagy még inkább: akár felejtsük is el az egészet. Nem kell helyreigazítás sem, ha abbamarad végre ez az őrület, hogy gyanútlan és előképzetlen emberekkel végeztetnek olyan gyakorlatokat, amelyek aztán fizikai, mentális megbetegedéseket okoznak. Úgy tűnik -és erről szól majd a következő rész-, hogy a Jógaoktatók Szövetségének köszönhetően végre valahára épp ebbe az irányba történtek meg az első lépések. Holnap ismét jelentkezem.