A blogra küldött videós reakciót tegnap már körüljártam, most Anamé írásos üzenetére szeretnék reflektálni - mindezt kénytelen vagyok két részletben tenni, lévén hosszú maga a levél is, és az igazság felmutatása érdekében bizony szinte minden mondatához muszáj kommentárt fűznöm. 

Előre cenzúráznak
A videó után másnap jött az üzenet is – ezt furmányosan már úgy rakták fel a facebook-oldalukra, hogy a tiltott tagok ne szólhassanak hozzá, de még csak ne is láthassák a rögzített bejegyzést. Ellenben -a link megosztására felszólítva- terjedjen a belső, ellenhangok nélküli közegben. Ha mégis merészelt valaki negatívan szólni, repült a kommentje is, ő maga is, így természetesen az én hozzászólásom is csak percekig volt látható:

No, de ezen nincs mit csodálkozni, magam sem gondoltam komolyan, hogy a sok szívecskés megnyilvánulás alatt ott maradhat egy ilyetén dörgedelem, de legalább pár percig élhetett és tájékoztathatott. Anamé írásos üzenetére pedig természetesen annak ellenére is rábukkantam, hogy csupán a honlapjukon és elrejtett facebookos bejegyzésben tette közzé. Úgyhogy jöjjön most akkor ez az ominózus iromány, amely a manipulatív kommunikáció iskolapéldája. Ismét kommentekkel közlöm -két részletben- a teljes szöveget.

Sziasztok, Anamé vagyok.
Több hónapja elindult egy rágalmazási kampány ellenünk. Egy blogger, aki csupán 4 óránkon vett részt,

Már az első mondatokban jönnek a csúsztatások, mert persze elfelejti megemlíteni, hogy: és 10 hónapig rendszeresen végezte az otthoni gyakorlatokat.

a módszer szakértőjének állítja be magát

ilyet nyilván nem írtam sehol

és hamis információkat közöl

Pontosan melyik információ hamis? Írtam jó párat – ebből kettő lesz majd kiemelve cáfolandóként, később rátérek.

a módszerről, rólam és a fiamról is

Meg is van az áldozati szerepkör, méghozzá a legmagasabb, az anyai. Nézzük akkor, mit írtam a fiáról, egyetlenegyszer említem meg, a 6. rész egy zárójeles megjegyzésében, imígyen:
 

(Amikor közli, hogy „isteni sugallatra” -majd később pletykaszinten megtudod, hogy a fiát tanulmányai véletlen épp ide kötik- Los Angelesbe költözik, hogy onnan szórja az igét, kissé felmerül benned, hogy Afrikából épp így lehetne terjeszteni, az ottaniaknak tán nagyobb szüksége van erre, de aztán ezt az árnyékolós érzést is elhessegeted).

Bár már az írásban is jelzem, hogy pletykaszint, és még ha nem is így van, nem ez a lényeg, hanem hogy Los Angelesbe költözésük okával kapcsolatban egyvalamiben biztosan megegyezhetünk: nem egy égi szózat súgta neki, ahogy ezt állítja, mert erről azért több forrásból is tudok ezt-azt). Azonkívül: felesleges úgy beállítani engem, mint akinek semmi sem szent, és lám, még a fiát is belekeverem az egész AP-s történetbe - úgy hiszem, nem az keverte bele, aki megemlíti a tanulmányai helyszínét, hanem aki az AP gyakorolócsoportjának adminjává és a cég tulajdonosává tette – és az nem én voltam.

Bár az orvostudomány máig kutatja a betegségek pszichés, környezeti és genetikai hátterét, ő azt sugallja, hogy onnantól kezdve, hogy valaki elkezd velünk gyakorolni, a nála megjelenő összes betegséget és életében jelenlevő nehézséget az Anamé Program okozza.

Megint a már a videóból is ismert manipulációs technika: az orvostudomány emlegetése, és a blogban leírtak túlzó elferdítése a bajok elbagatellizálása érdekében. És persze a szokásos logika: ha valaki elkezd gyakorolni és jó dolgok történnek vele, azt bizony az AP okozza. Ha bajok, akkor az rágalom, hisz annak okai összetettek.

Ezt azonos stílusban megírt esetekkel támasztja alá,

(Nem is annyira) rejtett vád, hogy a megnyilatkozó személyeket én találtam ki. Különös érzés lehet mindezt olvasni annak, aki heteken, akár hónapokon keresztül szedte össze a bátorságát, hogy újra felidézze életének egy rendkívül nehéz szakaszát, nyilvánosan beszéljen olykor a legintimebb bajairól. A kapott leveleket nem stilizáltam, a telefonbeszélgetések szövegét viszont valóban én fogalmaztam poszttá, ám ez nem azt jelenti, hogy hozzátettem volna bármit is a bajba jutott gyakorlók által elmondotthoz – minden megjelenés előtt megkapták javításra, jóváhagyásra a szöveget. Azt pedig végképp nem jelenti, hogy fiktív személyek szólalnának meg, erre a későbbiekben még visszatérek. Nem is tudom – a rágalmazás és rosszindulat címkére mintha nem én lennék annyira jogosult.

amikhez csak egy keresztnév és egy életkor tartozik

Így van – és ez a vád nem most ér először. Mi több, olykor maguk a keresztnevek sem a valódi keresztnevek. Azonban ezt így tartom helyesnek, hiszen mondjuk egy kisvárosban élő tanítónő talán nem szívesen közölné szűkebb környezetével, hogy pszichiátrián feküdt. Nem mindenki szereti még azt sem hirdetni, hogy a kundalini és egyéb ezoterikus dolgok iránt érdeklődik, vagy hogy napokig nem tudta ellátni a gyerekeit. Nevüket és arcukat én őrzöm, ám ha kell, vállalni fogják személyazonosságukat, hiszen míg egy blogot talán igen, egy tárgyalóterem falait nem böngészi a szomszéd.

Bizonyíték nincs, csak rosszindulatú szavak.

Valóban, több helyen is említem, hogy bár vannak orvosi papírok a gyakorlás előtti és utáni állapotról, nehéz lenne bizonyítani, hogy a gyakorlatok okozták. (Ki van ez találva, kérem). Az esetek tucatjainak hasonlósága persze már más kérdés, ahogyan az is, hogy az ún. „gyógyulások” sem bizonyíthatóak.

Például szerinte a méhnyakrák súlyosbodásáért az Anamé Program tehető felelőssé azért, mert a légzések hatására javult az alhas oxigén ellátása.

Újabb csúsztatás, méghozzá gátlástalan, hiszen a blogban szó szerint ezt írom (ráadásul nem én beszélek, hanem a károsult, tehát szó sincs „szerinte”-ről, de még a bajba jutott gyakorló is így fogalmaz, idézem):
 

Hogy az anamézás hatására alakult-e ki a daganat? Ilyet nem mondok, mert nem mondhatok, de amikor megtudtam a diagnózist, és láttam az orvosaim értetlenségét, bizony átsuhant a fejemen, főleg, mert az egyéni gyakorlatok során sok alhasi légzést végeztem.

Szó sincs tehát arról, hogy szerintem az AP tehető felelőssé a rákért, de még az exgyakorló sem meri ezt kijelenteni - megteszi helyette Valéria. 

Ez ellentmond a tényeknek, mert 1931-ben Otto Warburg Nobel-díjat kapott a sejtek légzésének és anyagcserejének kutatásáért. Azt találta, hogy oxigéndús közegben a rákos sejtek nem képesek szaporodni és idővel elpusztulnak.

Nos, ez is erős sarkítás, nem ezt találta és nem ezért kapta a díjat, azonkívül  „tényeknek” nevezi, amit amúgy Warburg-feltevésként találunk meg a szakirodalomban, s amelyet ezidáig még nem sikerült bizonyítani (olvass utána, már a wikipédiánál beleütközöl ebbe az információba). Azt már csak félve említem meg, hogy a Warburg-feltevésben az oxigénhiányos közeg lehet tumorkeltő, márpedig az anamés gyakorlatok bizony oxigénhiányos közeget is teremtenek az oxigéndús mellett, így eleve botorság ezzel érvelni, gyógyított rákot pedig az AP továbbra sem tud felmutatni. Azonkívül az oxigénnek a rákos sejtekre gyakorolt hatásáról vannak épp ellenkező feltevések is, "gyakran hasonlítják kétélű fegyverhez - mondja Geiszt Miklós adjunktus", lám, én is tudok jönni ilyen orvosi dumákkal. De hagyjuk is a rák-oxigén témán való polémiát, nemcsak azért, mert egyiken sem értünk hozzá, hanem mert egész egyszerűen olyan állítást próbál ezzel cáfolni és a blog hamisságának egyik fő bizonyítékaként felmutatni Balázs Valéria, amely el sem hangzott. Pláne nem az én számból, hiszen a károsult gyakorló levelét közöltem az adott posztban, aki mindössze (így, kimondva:) nem bizonyítható sejtésről beszélt.  Tehát adott egy állítás, ami ilyen formában nem jelent meg, majd ennek "tudományos" cáfolata az ide citálható, ráadásul kétélű feltevésből. Akárcsak a videó „orvosi szakvéleménye”, több sebből vérzik ez a fajta próbálkozás is.

Bár a vádak a fentihez hasonlóan minden racionalitást nélkülöznek,

Ám ahhoz épp elég, hogy egy manipulatív átvezetéssel a blogban elhangzott összes megbetegedés egy laza kardvágással el legyen intézve. Értem. Egyetlen kiragadott példa (ami ugye még csak nem is igaz, maga a kiragadás is -szándékosan?- elferdített), és máris minden, gyakorlatoktól való károsodás irracionális. A légzőgyakorlatoktól megtörténő csodák (amiket ugye egyébként nem tudnak felmutatni, csak szajkózzák) pedig racionálisak. Vaslogika.

mégis elképzelhető, hogy a gyűlölet- és félelemkeltés hatására lesznek majd olyanok, akik tényleg elhiszik, hogy ha életükben akár csak egy óránkon voltak és utána valaha történt valami negatív velük, akkor az az Anamé Program hibája.

Talán már írnom sem kell: túlzással végzett csúsztatás.

Még ha ezt az elképzelést a nevével és az arcával is vállalná valaki, az sem bizonyítana mást, csak azt, hogy a gyűlölet ragályos és bűnbakot keres.

Nahát. Nézzük akkor ezt az anamés logikát: 1. A károsultak egyforma stílusban írnak, arc és név nélkül, nem is léteznek. 2. Irracionális a megbetegedésük, tehát az se létezik. 3. Léteznek, de csak gyűlölködnek. 4. Létezik a megbetegedésük, de azok nem a gyakorlatoktól lettek, csak ráfogják, bűnbakot keresnek.  5. Léteznek és többen vannak, de csak mert elkapják egymástól (és tőlem) a gyűlölködést. Ez aztán a magyarázat – és az előre védekezés. (Egyébként épp emiatt nem adtam táptalajt a rajongók „vállalják fel az arcukat a károsultak, akkor elhiszem”-jellegű megnyilvánulásainak. Ha megtennék, az elvakult gyakorlók találnának más kifogást, ami így is történt, hiszen az Ex-Anamés csoportban névvel-arccal is olvashattak nem egy és nem kis bajokról szóló panaszt – és akkor jött más kifogás, biztos nem jól gyakorolt, biztos keverte más módszerrel stb. Sajnos van egy agymosási határvonal, amelyen már nem lehet áttörni a józan észhez.)

A blogger a gyűlölködésen kívül nem kínál más alternatívát, de az igazság az, hogy a gyűlölet még senki egészségügyi állapotán nem javított és soha nem tette jobbá senki életét.

De igen, kínálok: nem kell menni órákra. Ha valaki nem szeretne egy szektás, pénzlenyúlós, megbetegítő rendszerbe belegabalyodni, akkor nem kell gyakorolni. Ez miért nem alternatíva?

Az Anamé Program azonban igen. Ha a módszer valóban veszélyes lenne, akkor ez biztosan nem a módszer létezésének huszonötödik évében derülne ki.

Már a videóval kapcsolatban is rámutattam ennek a kijelentésnek a -szintén gátlástalanul erős- megtévesztő jellegére. Az AP ilyen formában nem létezik 25 éve. A régi gyakorlók nyilatkozataiból is láthattuk a kezdeti, kifejezetten limitált létszámú csoportokat, de még a 2015-ös rádióinterjúban is ezt nyilatkozza Valéria:

„Olyan, mint az atombomba. Nagyon-nagyon erős ez a dolog, azért is kell személyre szabottan használni.
Minden óra csakradiagnózissal kezdődik, az oktató megnéz téged, onnantól kezdve, hogy belépsz hozzánk, végigkövetjük a fejlődésed. Csak kis csoportokban dolgozunk, hogy az oktató lássa, mire van szükséged.”

Úgyhogy nem, nem 25 éve csinálja azt az elképesztő felelőtlenséget, hogy több száz embert zsúfol össze egy terembe egyetlen oktatóval, aki még csak nem is látja a gyakorlók legnagyobb részét. Pláne nincs személyre szabott csakradiagnózis. Azt meg, hogy ezek a megbetegedések miért csak most derülnek ki, mindenki tudja, aki ezt a blogot olvasta – egyszerűen eltitkolták, a bajba jutottak sem tudtak egymásról, elszigetelt esetnek vélték a sajátjukat. Voltak, akik még így is számonkértek - volna, ha szóba álltak volna velük. Úgyhogy ezzel védekezni szerintem igencsak szégyentelen dolog.

Azért tudott elterjedni az egész világon, mert biztonságos,

Szögezzük már le végre, hogy nem terjedt el az egész világon (nem is illene ilyen marketinges túlzásba esnie egy szerény jótevőnek), és nem biztonságos, csak erről ugye nem engednek beszélni.

és az emberek érzik a jótékony hatását

Főleg kezdetben, ami aztán eltűnik vagy átfordul -  ezt azért jó pár régi gyakorló, sikervideót levetető, a régi lelkendezését megbánó ember megerősítheti. Az olykor kifejezetten szörnyű hatásokról nem is beszélve, amelyekkel még a saját gyakorlócsoportjuk vagy Kérdezz-felelek videóik is tele vannak mint „tisztulási tünetekkel”. Csak erről ugye nem jó beszélni egy ilyen marketinges üzenetben. 

Ha valakinek mégis kétsége lenne, akkor érdemes megfigyelni azokat, akik a legtöbbet gyakorolnak.

Hmmm, hát nekem nem túl meggyőzőek, sőt. Elég megnézni az oktatók Tarts ki!-videóit, hiszen nemcsak hosszas szenvedéseiket sorolják, de azt is kijelentik, hogy „még nincsenek a folyamat végén”, még várnak rájuk szenvedések, ám majd jönni fog a csoda. Mégis mit lehet akkor várni, ha tíz év gyakorlás után is kínlódnak és nem is akárhogyan?

Én magam is számos gyógyíthatatlan betegségből gyógyultam meg a módszer segítségével, az oktatóink pedig mindannyian csodálatos, sugárzó és egészséges emberek, akik jóval fiatalabbnak látszanak a koruknál.

Ez valahogy bekattant neki, már nem először hangzik el, pedig -és ez tényleg nem rosszindulat- szerintem mindegyik oktató épp annyinak látszik, amennyi, még a sokat emlegett Mária is (bocsánat, Mária, tényleg annyinak tippelnélek, amennyi vagy, de ez nem jelent negatívumot, egy 60-as születésű, magára adó nő így néz ki és attól még csinos). Mi több, még Valériát sem látom 22 évesnek a feminás (fizetett) cikk fotóján, bizony, ő is annyinak tűnik számomra, amennyi (egykorúak vagyunk, én se vagyok különb, csak talán nem engedném a ráncaimhoz odaírni, hogy 22 évesnek nézek ki, de ez meg már biztos az én bekattanásom). És ez tényleg nem rosszindulat, egyszerűen csak nem tartom az AP hatékonyságát bizonyító erőnek a fiatalos kinézetet, mert a reális tekintetnek nem így tűnik, hisz még a többszöri sikervideós felvételek szereplőin is látszik, hogy az idő vasfogát nem tudja elkoptatni a módszer, miért is tenné. 

Hozzájuk hasonlóan általánosságban az is elmondható, hogy azok a gyakorlók, akik a legtöbbet gyakorolnak velünk és kitartóak, hosszútávon az életük és az egészségük változásáról számolnak be. Ezek valós, inspiráló, sok munkával elért eredmények.

Valóban? Akkor miért hagyták ott a régi gyakorlók sorra a Programot? Hány valós, végleges eredményt tud felmutatni itt bárki is? Hiszen a sikervideókon minden szerepel, csak épp ilyet nemigen találni.

Ha részletesebben érdekel ez a téma, akkor nézd meg az esettanulmányainkat a honlapunkon vagy a Youtube-csatornánkon, ahol valós emberek történeteit találod, megismerkedhetsz az oktatóinkkal, a gyógyulásom történetével, és megnézheted a régi zárójelentéseimet is.

Nos, a károsultaknak -akik igen, értem az utalást, megint csak nemlétezőnek sejtettődnek- is vannak zárójelentéseik. Készíthetnénk kudarcvideókat, és abban egészen biztos jóval több tény szerepelne, mint a sikertörténeteknek nevezett hangzatos lufikban. Azonkívül arról is nemegyszer beszél korábbi interjúiban Balázs Valéria, hogy ami jó az egyik embernek, a másiknak nem az. Hiszen eleve így kezdődött az AP, ezzel a -hatha jógaóráin tett- felismeréssel. Nem ártana már azt is felismerni, hogy amitől (?) ő meggyógyult, az nem biztos, hogy másoknak is javára válik. Tovább megyek: csaknem biztos, hogy nem válik javára, így, tömegesen oktatva meg egészen biztosan nem.

Időközben elnyertem az Év Kiváló Szakembere 2018 díjat. Nem pályáztam erre a díjra, hanem egy szakmai zsűri választott meg a módszer hatékonysága, biztonsága és valós eredményei alapján. Nagyon hálás vagyok a díjért és azért is, hogy tavaly az Oxford Enciklopédia az életművem alapján beválasztott az első magyar kiadásába, de higgyétek el, hogy minden elismerésről boldogan lemondanék, ha ezzel békét tudnék hozni a gyűlölködők szívébe. Csak egy dologról nem mondanék le soha: arról, hogy minden erőmmel azon dolgozzak, hogy csökkenjen a szenvedés a világunkban.

Nem szép dolog a dicsekvés, pláne ha olyan álságos köntösbe bújtatják, hogy csak-azért-említem-hogy-erről-is-lemondanék, és pláne, ha nincs is mivel. Tudniillik az Oxford Enciklopédia zengzetes neve ellenére egy pénznyelő marketinghúzás, amelyhez megkeresve a delikvenseket, leggombolnak róluk a bekerülésért uszkve 60 ezret, ha pedig még tiszteletpéldányt is szeretne magának, további 160 ezret. Itt meg lehet nézni, hogy is zajlik pontosan ez. Az Év Szakembere díj pedig hasonló elven működik, csak kis magyar valósághoz igazodva, így: „N. Imre bekopog különböző üzletek, boltok, vállalkozások ajtaján, megkeresi a főnököt, és elmondja, hogy szakmai összefogás - ami nem derül ki, hogy mit takar – eredményeképpen az adott vállalkozás lett az év valamilyen kitüntetettje. Majd elmondja, hogy a megtisztelő címet igazoló oklevelet egy gálán adják át, a Citistar Selencionön, amire azonban jegyet kell venni. Ez tartalmazza a vacsora árát, de a fellépőket külön kell támogatni egy kis szponzorációs díjjal.” (Ennek is utána olvashatsz itt.)
Szóval mást tényleg nem lehet felhozni a hitelesség és szakmaiság alátámasztására? És ha már nem: miért kell ezt a két -leginkább szégyellnivaló- hiúságlevelet fellebbenteni? Talán mert úgy gondolja, hogy nem néz senki utána, miről is szólnak eme elismerések. Sajnos igaza van, az őt követők szemén ilyenekkel is lehet növelni a hályogot.

Hamarosan folytatom az üzenet további részével.